Val 2018: Riksdagen röstar om Ulf Kristersson: Sorgligt


Ulf Kristersson: ”Tung dag för Alliansen”

I dag röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister.

M-ledaren väntas misslyckas, efter C och L:s besked att de inte kommer att släppa igenom en M/KD-regering som gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Det är klart att det är sorgligt att man väljer att gå fram med en mindre moderatledd regering som kräver SD:s aktiva stöd, säger Annie Lööf.

Klockan nio inleds omröstningen i riksdagen där ledamöterna ska rösta om Kristersson ska bli statsminister eller inte. Sett till de besked som hittills lämnats kommer han inte att få majoritet.

– Det är en tung dag för alliansen i dag också, vi kunde ha bildat en ny regering i dag och läst upp en ny regeringsförklaring i morgon men det kommer vi inte göra, sa Ulf Kristersson innan gick in i kammaren.

Till TV4 säger han sig dock vara beredd att försöka igen, om talmannen ber honom.

Centerpartiet eller Liberalerna kommer rösta emot moderatledaren. Ett beslut som motiveras med att de inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande. Under gårdagen blev det klart att SD kommer att rösta för Kristersson.

Lööf: ”Sorgligt”

Centerpartiets ledare är den första att få ordet i riksdagen, hon betonar att en M/KD-regering inte är en alliansregering.

– Det är första gången sen Alliansen bildades som två partier väljer att bilda regering på egen hand trots att två andra motsätter sig detta. Det är klart att det är sorgligt att man väljer att gå fram med en mindre moderatledd regering som kräver SD:s aktiva stöd, säger Annie Lööf.

Hon upprepar sin förhoppning om att samtliga partier, utom SD och V, ska nå en lösning.

– Dagens föreslagna regering är SD:s drömregering, säger Liberalernas Jan Björklund under sitt anförande.

– Jag och och partier har utsatts för formidabelt hat av den svenska högerns svans. Jag har inte upplevt något liknande under mina 25 år, säger Björklund.

Efter omröstningen, oavsett resultat, kommer talmannen Andreas Norlén (M) att hålla pressträff för att informera om vad som blir nästa steg.

Texten uppdateras

1 av 14 | Foto: Urban Andersson

Jimmie Åkesson (sd) och Jan Björklund (l) i Riksdagens plenisal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *