Bologna tar avstånd från spagetti bolognese


Spagetti med köttfärssås är en rätt som är världsberömd under namnet spagetti bolognese. 

Men i Italiens serveras den nästan aldrig – förutom på turistrestauranger. Många italienare fnyser åt rätten och menar att ursprungsreceptet sedan länge totalt förvrängts av utlänningar. De flesta hävdar irriterat att rätten inte har det minsta att göra med Bologna, Italiens stolta mathuvudstad. 

En som instämmer i allt detta och verkligen hatar rätten är Virginio Merola, Bolognas borgmästare, skriver lonelyplanet.com

LÄS MER: Italienska Matera – europeisk kulturhuvudstad 2019 

https://twitter.com/virginiomerola/status/1100041420772118528

Ber om bilder på ”fejkrätten”

I veckan inledde han en ”upplysningskampanj” på Twitter för att så mycket som möjligt distansera sin vackra stad från den fåniga rätten. Dessutom bad han sina läsare att skicka honom bilder på så kallad spagetti bologna tagna på ”skamlösa” restauranger världen över och skrev:

”Kära medborgare, jag samlar foton på spagetti bolognese från hela världen (snacka om fake news). Här är en från London, snälla, skicka mig era”.

Hans Londonbild visade inte själva rätten men väl en restaurangskylt som gjorde reklam för spagetti bolognese som ”husets specialitet”. 

Gensvaret blev stort. Bland bilderna märktes en föreställande ”spagetti Bolognese” såskryddmix från Österrike, burksås från England och en restaurangtavla från Tjeckien med erbjudande om ”Bolonske spagety”.

LÄS MER: Unesco utser italienska pizzan till världsarv

Utlovar fotoutställning

Borgmästaren uppger att han tänker ordna en fotoutställning i Bologna med alla bilderna.  

Den för borgmästaren så förhatliga rätten har sitt ursprung i den mer traditionella rätten ragù alla bolognese där man använder den tjockare tagliatellepastan. I receptet ingår lök, selleri, morötter och rökt fläsk. Varken vitlök eller andra kryddor används, däremot lite rött eller vitt vin och i slutskedet tillförs en gnutta mjölk. 

Bologna har 380 000 invånare och är huvudstad i regionen Emilia-Romagna. Staden har Europas äldsta universitet grundat 1088 och är för sina legendariska mattraditioner känd som ”la grassa” (den feta). Bologna är Italiens matstad nummer ett. 

LÄS MER: Paolo Robertos 11 pärlor i Italien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *