Dykare misstogs för mat – nära sväljas av val


Rainer Schimpf är dykinstruktör i sydafrikanska Port Elizabeth. Han är också hängiven naturfotograf. 

Dramatiken utspelade sig när han och två kolleger dök i vattnen utanför staden och försökte filma kalabaliken när valar, delfiner och hajar jagade ifatt ett stort sardinstim och ställde till med en riktig frossarfest. 

Men när Rainer kom lite väl nära en av valarna (av arten Brydes fenval) råkade han bli en del av dennes måltid. 

Hans fru Silke befann sig på en båt bara ett kort stycke bort och tvingades till sin förskräckelse beskåda hur efter ett ögonblick allt som syntes av maken var hans ena ben som stack ut ur valens gap.

LÄS MER: Simma med späckhuggare i Norge – så gör du 

https://twitter.com/7NewsSydney/status/1104595507907715073?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1104595507907715073&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffpost.com%2Fentry%2Fman-swept-into-whale-mouth_n_5c856c83e4b0ed0a0014a540

Höll andan instinktivt

Rainer har beskrivit hur allt plötsligt blev mörkt:

– Det fanns ingen tid för rädsla eller några känslor alls, säger han till The Telegraph.

– Jag förstod genast vad som hänt. Instinktivt höll jag andan, jag antog att valen skulle dyka ner igen och spotta ut mig nere på djupet.

Tursamt nog blev det inte så, en fenval kan enligt experterna dyka i upp till 15 minuter och ta sig ned till 1 000 meters djup. 

I stället släppte valen greppet och öppnade sin mun.

– Då blev jag utspolad tillsammans med vad som kändes som ett ton med vatten. 

Mirakulöst nog överlevde Rainer äventyret helt oskadd. 

LÄS MER: Världens 14 bästa dykplatser 

Skrämmande även för valen

Vännen Heinz Topercze som skådat dramatiken från samma båt som Rainers hustru hade lyckats fotografera hela förloppet.

– Det var först när jag såg Heinz bilder som jag förstod vilken tur jag haft som nu kunde stå och betrakta dem. 

Han vill inte kalla det inträffade för en attack:

– Valen jagade fisk och jag befann mig på fel ställe. Jag är säker att jag var lika skrämmande för valen som den var för mig.

Brydes fenval är en art i familjen fenvalar. Arten är uppkallad efter Johan Bryde som var norsk ambassadör i Sydafrika. Valen blir mellan 12 och 14 meter lång och vikten är 16 till 25 ton. Den förekommer i alla större havsområden utom i polartrakterna.

LÄS MER: Mäktiga mötet: två valar leker med 1 500 delfiner 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *