Jag vill skiljas – men fortsätta ha sex


Det som är komplicerat är att det inte påverkar min vilja att genomföra skilsmässan medan min partner nog helst av allt vill fortsätta. Han vet om att det är så, så jag behöver inte känna att jag för honom bakom ljuset, men jag känner mig ändå lite taskig. 

Hur ska jag tänka framöver? Vi har barn ihop, han är en jättebra människa och vän men jag tänker att vi är bäst när vi inte är gifta och skulle egentligen vilja att vi fortsätter så här tills den dagen den ena av oss träffar någon annan. 

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM GER RÅD

Nu ska jag börja med att vara lite sträng: Ni har satt barn till världen och då har ni ett stort ansvar att försöka hålla ihop och vara riktigt kloka och bästa vänner som vuxna människor. Det du beskriver är vanligt vid en separation. Det är många saker som faller på plats då. Man har vant sig vid varandra. Att du har sagt att du vill skiljas, det förändrar dynamiken i relation. Det kan göra att det är mindre av det tråkiga kvar och då kan spänningen blomma upp. 

Jag tycker att ni ska gå till en parterapeut. Att skilja sig är ett stort beslut. Det finns en lång rad frågor som ni behöver reda ut, vare sig ni ska skiljas eller inte. Vad har ni för förväntningar på ert samliv? Hur ska ni ha ett rikt och kommunikativt liv i framtiden? Hur mycket delar ni med varandra? Hur är vardagen? Hur skulle ni kunna hitta tillbaka till varandra och på vilka villkor? 

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa! 

Prova att bo på olika håll

Med utgångspunkt från ditt brev så vet jag inte vad som hänt er. Det kan vara så att han har svikit dig på ena eller andra sättet. Ni behöver titta på vad som behöver redas ut, annars tar ni med er de bekymmer ni har i dag till nästa relation. 

Det är inte ens fel att det blir som det blir, det finns så många bitar. Ofta har det funnits besvikelse. Kanske även missbruk, otrohet, undvikande. Lös alla djupa, jobbiga frågeställningar, försök hitta lösningar som passar er. Man kan hitta en plattform där man kan vara ett par och också vara en människa. Varför inte odla det ni har byggt upp, och försöka att förgylla det nu när ni fått samlivet att fungera? 

Man kan till exempel prova att bo på olika håll en period, barnen kanske ska bo hos er varannan vecka, men ni är fortfarande ett par? 

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation 

Viktigt med kommunikation

I så fall behöver ni reda ut och göra en deal. Hur ska ni göra det här? Får ni träffa andra eller inte? Ni kan träffas på söndagsmiddagar, försöka följa med på aktiviteter med barnen, se hur det funkar. Kanske blir man familjen som ändå håller ihop? Det finns kanske inte många människor som passar med oss där ute. Och det är mycket som ska fungera för att det ska bli bra med en ny partner, inte bara hur det ska fungera inom den relationen, utan också hur era barn ska trivas. 

Det är så kul när par som ni kommer till mig och när man får personer som vill skilja sig att inse att gräset verkligen inte är grönare någon annanstans. Det finns så mycket man kan göra för att få det bättre. Och det börjar alltid med kommunikation. Hur ska vi lösa det här? Hur ska vi hitta tillbaka till det vi en gång hade? Jag hoppas att det går vägen! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *