Makeupartistens bästa knep: Så täcker du mörka ringar


Om du trodde att det räcker att dutta lite av din foundation under ögonen när du ändå är i gång, då trodde du fel. Det kommer inte få de där mörka halvcirklarna under ögonen att försvinna. I Skönhetsakuten visar makeupartisten Dominika Newelska hur du lekande lätt döljer mörka ringar – med rätt verktyg.

– Det viktigaste är att korrigera innan man täcker. Det räcker inte att ta en ljusare produkt och tro att det ska täcka de mörka ringarna, utan först krävs det en att du grundar med kontrast- eller komplementfärger, säger hon.

Steg 1: Välj en korrigerande concealer

När man väljer komplementfärger utgår man ofta från det klassiska färghjulet du säkert stötte på när du hade bild i grundskolan. De motsatta färgerna i hjulet komplementerar och kontrasterar varandra. Det betyder att de jämte varandra har en förstärkande effekt – rött får grönt att poppa och vice versa – men när pigmenten läggs på varandra släcker de ut varandra. 

I sminksammanhang är det främst fem korrigerande färger som säljs: lila, grönt, gult och rosa eller persikofärgat.

Lila – neutraliserar gula toner.

Grönt – neutraliserar röda toner.

Gult – neutraliserar lila toner.

Rosa – neutraliserar bruna toner.

Persika/orange – neutraliserar blå toner.

När det kommer till partiet under ögonen är det lätt att tänka att man är blå. Det är trots allt så man säger. Men Dominika höjer ett varnande finger:

– Man är inte bara blå under ögonen. Man är olika mörk och har olika undertoner som gör att man kan behöva olika komplementfärger. Men oftast bör man tänka att nyansen man korrigerar med ska vara åt det orange, persikofärgade hållet. Det beror lite på hudton också, förklarar Dominika.

Om du har en djupare hudton och är mörk under ögonen kan det till exempel fungera att använda ett rött läppstift för att neutralisera ringarna.

Steg 2: Hitta rätt uppljusande concealer

När du har hittat en färg som neutraliserar är det dags att välja en produkt som ljusar upp. Om du vill täcka blemmor eller rödpartier i ansiktet bör concealern vara så nära färgen på din foundation som möjligt eller, i avsaknad av en sådan, så nära din egen ton som möjligt. Detta eftersom du då vill kamouflera. Men en av grundreglerna när det kommer till området under ögonen är att välja en concealer som är ljusare än ens hudton. 

– Du vill välja en concealer som är något ljusare än din foundation. Då kommer hela partiet ljusas upp så att du ser piggare ut, säger Dominika.

Är du på jakt efter en concealer som funkar under ögonen? Hälsoliv har testat och betygsatt flertalet produkter för att underlätta ditt letande. Du hittar artikeln här.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så hittar du rätt foundation för just din hudton 

Steg 3: Tänk på hur du applicerar

Okej, nu vet du vilken ordning du ska göra saker i och ur du ska välja nyanser. Men hur applicerar man? Borste, svamp eller fingrarna?

Dominika undviker att arbeta med borste när det kommer till just flytande concealer, eftersom det kan smeta ut produkten.

– Man måste vara försiktig så att man inte bara drar runt produkten på huden. Du vill dutta dit korrigering så att produkten verkligen täcker. Man får lov att använda fingrarna, beroende på produkt. Ibland kan det vara en fördel, om produkten är tjock och krämig så gör värmen från fingrarna den smidigare att jobba med. 

Men hennes bästa tips är en fuktad beautyblender, som klappar in produkten på huden och tar bort överskottsprodukt.

Hon tipsar också om att lägga den uppljusande concealern i en trekantsform.

– Lägg inte bara direkt under ögonen, utan ljusa upp ett större parti runt om. Tänk en trekant med toppen nedåt, säger hon.

Applicera den uppljusande concealern i form av en trekant.

Foto: Shutterstock

Om du har djupt sittande ögon och en liten kant där de mörka ringarna slutar kan du använda lite ljus, skimrande ögonskugga precis i kanten. Det döljer skuggan som bildas.

LÄS OCKSÅ: Lätta foundationknepet alla borde kunna

LÄS MER: Test av 11 concealers – som suddar ut trötthet och mörka ringar

Steg 4: Fixera med puder

När alla lager ligger på plats och du är nöjd med din look är det dags att plocka fram det transparanta pudret.

Låter det överdrivet? Tänk då efter. Tycker du att concealern har en tendens att samlas i de fina linjerna runt ögonen? 

– Eftersom produkterna är flytande kommer de att flytta på sig under dagen, särskilt runt ögonen eftersom vi blinkar så mycket. Genom att se till att concealern sitter som den ska och sedan lägga lite genomskinligt puder ovanpå ser man till att fixera sminkningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *