Turistgrupper portas från japanska sevärdheter


Japan slog nytt rekord i antalet utländska besökare under 2018: 31,2 miljoner. Det var sjunde året i rad som besöken ökat. Sommar-OS i Tokyo nästa år lär knappast få siffran att gå ned.

Därför ter sig klagomålen på ”överturism” något udda: Utåt sett tycks ju Japan satsa hårt på sin växande turistnäring. 

Det som tempelansvariga tar strid emot nu är inte individuella utländska turister utan specifikt turister i grupp, rapporterar lonelyplanet.com

I grupp tycks utländska besökare ha lättare att glömma allmänna förhållningsregler.

LÄS MER: Avskyn mot turister växer Barcelona

Grupper portas från Nanzo-in

Irritationen är så stor att det berömda templet Nanzo-in nu omringas av stora skyltar där man på tolv språk uppmanar turister i grupp att inte beträda det heliga templet.

Templet ligger strax utanför Japans sydligaste ö Kyushu nära storstaden Fukuoka. Det är mest känt för att rymma världens största bronsstaty. Den förställer Buddha i vilande (liggande) ställning.

Templets överstepräst säger till tidningen Asahi Shimbun att man får besök av mellan 20 och 30 bussar fulla med kryssningspassagerare dagligen och att dessa stör tempelverksamheten genom att spela hög musik, leka i det heliga vattenfallet och klättra på templets tak. 

För samma tidning berättar en barägare i Kyoto att han är så störd av turistgruppernas beteenden att han börjat neka sådana grupper entré efter alla dåliga erfarenheter då et använt tallrikar som askfat och tagit med sig mat från andra restauranger. 

LÄS MER: Capri tar efter Venedig – vidtar åtgärder mot turister 

Templet  Yatsushiro-gu har stängt

Tidigare tvingades det populära templet  Yatsushiro-gu stänga tillfälligt efter att antalet besökare flerdubblats på grund av starkt växande kryssningstrafik i regionen. Templet ligger söder om staden Kumamoto (på ön Kyushu).

Överturismen i Japan har fött myntat ett helt nytt uttryck:  ”kankō kōgai,” eller ”turistnedsmutsning”.

Kända turistorter som staden Kyoto och Kamakura (som ingår i Tokyos storstadsområde är berömt för sina tempel och helgedomar) plågas hårt av tillströmningen.

I båda fallen har inflödet av turister ökat så markant att lokalborna klagar på att det skadar infrastrukturen och stör deras vardagsliv.

Som svar driver landets turistansvariga nu en kampanj för att förmå turisterna att börja upptäcka mindre besökta delar av öriket.

LÄS MER: Storstadspuls och stillhet i kontrasternas Tokyo 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *