Farligaste vägarna i påsktrafiken – sträckor du ska undvika


Påsklovet är här. För en del innebär det ledighet före påsk, för andra blir det efter de röda dagarna. Gemensamt för många är att det ska ut och resas på de svenska vägarna – och det innebär ökad trafik och ökad risk för olyckor.

Påskhelgen kallas allmänt för en svart trafikhelg och är en av de allra värsta på hela året. Lägg till lite oberäkneligt aprilväder i vårt avlånga land och ekvationen går ihop ännu sämre.

Störst anledning till hur svår en trafikolycka blir är enligt Trafikverket hastigheten.

– Restiden påverkas endast marginellt vid sänkt hastighet. Om du kör i 80 km/timmen i stället för 90 förlorar du maximalt 50 sekunder per mil. Andra vinster blir minskade bränslekostnader och lägre utsläpp av koldioxid, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket. 

Myndigheten tipsar om att inte välja resrutt bara efter vilken som är kortast – kolla även efter vägar med mitträcken och trafiksäkerhetskameror eftersom de enligt Trafikverkets studier är säkrare.

Trafikverket får stöd från annat håll.

– Som vid alla långresor gäller det att vara ute i god tid och vara ordentligt utvilad. Trötthet i trafiken kan vara lika farligt som onykterhet, har Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz sagt tidigare.

Och han har ett väldigt konkret tips:

– Undvik att ha en bestämd sluttid när man ”ska” vara framme. Acceptera att resan tar den tiden det tar.

LÄS ÄVEN: Här är sämsta bortförklaringarna i trafiken, enligt polisen

Mest trafik i Sverige på skärtorsdag

Oavsett vilken vecka som studerande har påsklov i Sverige så är det förstås allra mest trafik på skärtorsdag och långfredag. På skärtorsdagens eftermiddag kan till exempel resan mellan Stockholm och Södertälje ta hela 50 minuter – en resa som i vanliga fall tar omkring 20 minuter. Och samma fenomen gäller den dagen på vägar som E20 från Göteborg mot Stockholm, E4 norr om Stockholm samt fjällvägarna 70, 80, 26 83/84 samt E14 och E45.

Trafikverket har kartor för trafikintensiva vägar i påsk, mötesfria vägar du kan välja och vägar med trafiksäkerhetskameror. De kan vara bra att kolla in när du ska planera din körning.

Vägar med tät trafik under påskhelgen.

Vägar med tät trafik under påskhelgen.

1/3

Foto: TRAFIKVERKET

Mötesfria vägar i Sverige.

Mötesfria vägar i Sverige.

2/3

Foto: TRAFIKVERKET

Vägar med trafiksäkerhetskameror.

Vägar med trafiksäkerhetskameror.

3/3

Foto: TRAFIKVERKET

När det gäller regler kring sommar- och vinterdäck kan du läsa mer HÄR. Datumet för att ha bytt till sommardäck är 15 april. Men grundregeln är – råder det vinterväglag så får (och bör) du ha vinterdäck på. Så för alla er som som ska till fjällen i påsk, ta er en extra funderare om ni verkligen ska byta till sommardäck.

LÄS ÄVEN: Polisens varning – behåll vinterdäcken på 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *