Hästhjälmarna skulle bli Mips genomslag – höll på att sluta i katastrof


Det finns vissa kontraster när Peter Halldin står på scenen under Almi Invest Seed Day och pratar om Mips och deras hjälmteknik. Det är personen som åkte motorcykel i Vietnam utan någon form av MC-körkort, men också tekniknörden som försöker undvika att gå för djupt in på hur den mänskliga hjärnan svarar på smällar.

“Jag var faktiskt på väg att krascha på vägen hit. Spänn fast cykelhjälmen om ni ska ha den på motorcykeln”, säger han direkt efter att han klivit upp på scenen under Almi Invest Seed Day och visar upp en tilltufsad cykelhjälm..

Det är mycket tekniskt snack och bilder eller filmer på hur den mänskliga hjärnan påverkas av kraftiga smällar. Eller skillnaden mellan påverkan om man har en Mips-hjälm jämfört med en vanligt hjälm.

Det märks så klart att Peter Halldin brinner för sin produkt.

Bakom den spännande men väldigt tekniska förklaringen av Mips finns också en spännande story om hur de var nära konkurs efter att de skickat ut 3.000 felaktiga ridhjälmar – det som skulle vara deras första riktiga succé.

“Vi sålde 3.000 hjälmar så fort (knäpper med fingrarna) och ridfolket var glada över att någon ens brydde sig om dem. Sen fick vi problem. Hjälmarna tålde inte svensk kyla och vi fick kalla tillbaka dem. Vi var nära konkurs”, berättar han från scenen.  

När jag möter upp Peter Halldin lite senare berättar han mer om händelsen som höll på att sätta stopp för Mips.

“Det var fruktansvärt. Du kan tänka dig hur jag mådde. När man verkligen har lyckats få ut allting och det har gått bra med lanseringen. Sen uppstår det här problemet. Som vi tyckte var fabrikens ansvar, vi hade ingen organisation för att täcka upp den kvalitetssäkring som behövts”, berättar han.

Det kunde ha slutat där för Mips?

“Absolut. Sen lyckades vi få med Healthcap som trodde på oss, och sen kom Almi Invest och KTH Chalmers Capital. Det var extremt seriösa riskkapitalbolag. Med det menar jag att de går in med 100 procent engagemang och vill lyfta grundarna och bolaget.”

Idag är Mips ett börsnoterat bolag som omsatte över 125 miljoner kronor under 2017, med ett rörelseresultat på 20,8 miljoner.

Men för Peter Halldin har det här främst varit en resa om att ta fram en bra produkt och hitta en lösning som kan hjälpa människor att undvika skallskador.

Att det ens blev ett företag tackar han sin medgrundare Hans von Holst.

“Han tyckte att man ska starta företag av bra idéer.”

För Peter Halldin fanns inte planerna om en börsnotering. Det var till och med någonting som han var ganska negativt inställd till hela händelsen.

“Jag var inte för att vi gick ut på börsen. jag tänkte att det skulle bli mer problem och få påföljder på vårt dagliga arbete. Det har det inte blivit och idag är jag jätteglad”, säger han och fortsätter.

“Jag förstod anledningen absolut, men jag personligen hade inte gjort det.”Källa:
http://breakit.se/artikel/20363/hasthjalmarna-skulle-bli-mips-genomslag-holl-pa-att-sluta-i-katastrof