Huawei-chefen vill inte se hämnd: ”Apple är min lärare”


Det ligger inte i farans riktning att Kina skulle utmäta hämnd på rivalen Apple för USA:s svartlistning av Huawei, men om så sker kommer Huawei protestera.

”Det kommer för det första aldrig att hända, men för det andra, om det nu gjorde det, så skulle jag vara den första att protestera”, sade Huaweis grundare Ren Zhengfei i en intervju med Bloomberg.

”Jag ser Apple som min lärare, och som en elev – varför skulle jag vilja gå emot min lärare?”

Grundaren fortsatte med att hävda att exportblockaden för amerikanska företag som länge försett Huawei med viktiga insatsvaror till telekombolagets produkter kommer sänka bolagets försprång mot konkurrenterna, som uppges vara två år bakom Huawei.

Huawei kommer lösa situationen genom att antingen utöka den egna chiptillverkningen eller genom att hitta andra leverantörer som är oberoende av amerikanska komponenter.

Den amerikanska svartlistningen av Huawei genomfördes i förra helgen och innebär att leverantörer med 25 procent eller mer av amerikanska insatsvaror inte får leverera till Huawei. Under veckan gavs vissa bolag respit med att fullfölja leveranser. Bland annat Google uppgav att bolaget nu avbryter samarbetet med att förse Huawei med uppdateringar av det dominerande operativsystemet Android.

Huawei har utöver mobiltelefoni också verksamhet inom nätverksutveckling, där bolaget är Ericssons och Nokias främsta konkurrent.Källa:
http://breakit.se/artikel/20340/huawei-chefen-vill-inte-se-hamnd-apple-ar-min-larare