Norska quizzbolaget Kahoot köper läsappen Poio


Norrmannen Daniel Senn jobbade som lärare när hans son föddes med en allvarlig hörselskada. Han och hans fru insåg då att sonen skulle kunna få det svårare att lära sig läsa – så Daniel Senn sa upp sig från jobbet för att satsa allt på att ta reda på hur man skulle kunna knäcka läskoden med hjälp av lek.

Lösningen blev Poio – en app där användaren lär sig att läsa genom ett spel.

”Att skapa Poio har varit en väldigt personlig resa för mig. Jag ville inte att min son skulle hamna i en negativ inlärningsspiral och målet var att göra något roligt kring läsning. Det började som ett familjeprojekt men har utvecklats till något större och nu vill vi satsa globalt”, säger Daniel Senn till Breakit.

I dag är Poio en av de mest nedladdade apparna på Appstore i Sverige. Enligt Daniel Senn används den av 100.000 barn i Skandinavien. 

Nästa steg för Poio är att lansera på engelska och satsa utanför Norden.

”Vi ser det som en perfekt tajmning att göra det tillsammans med Kahoot som gjort det förut med stor succé”, säger Daniel Senn.

Det norska edtechbolaget Kahoots affärsidé är en läroplattform som låter användarna skapa egna spel och tävla mot varandra. Plattformen används i skolor och på universitet och hade spelare i över 200 länder förra året.

Bolaget köper nu 100 procent av aktierna i Poio för totalt 6,5 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 62 miljoner kronor. Uppköpet görs med en kombination av kontanter och nya Kahoot-aktier till kursen 25 norska kronor per aktie. Själva transaktionen väntas fullföljas innan utgången av juni.

Poio ägs till viss del av mediehuset Schibsted som köpte 12,5 procent av Poio för en okänd summa i juni 2018.

Daniel Senn planerar att fortsätta leda Poio och fortsätta arbetet med bolagets globala expansion.

Förvärvet av Poio är det andra på bara en vecka för Kahoot som förra veckan också köpte den populära matteappen Dragonbox för motsvarande 172 miljoner kronor.

I mars förra året tog bolaget in 130 miljoner norska kronor. Bland investerarna finns Northzone och Creandum men även Microsofts riskkapitalgren har satsat pengar i Kahoot.Källa:
http://breakit.se/artikel/20126/norska-quizzbolaget-kahoot-koper-lasappen-poio