SFVF startar Certifierad Fordonstestare – Motor-Magasinet


-I och med den ökade andelen missnöjda bilköpare av begagnade bilar, SFVFs medlemmar utökar med bilhandel, ökande ärenden i ARN och att konsumenttrycket ökar leder till känner vi att vi måste agera säger Ulf Stefansson jurist på SFVF.

-Stegvis kommer vi införa tjänsten för att bilköpare ska få ett tryggare köp. Snart startar pilottesten och i augusti är tjänsten tillgänglig för alla fordonshandlare, säger Bo Ericsson.

Förutsättningarna är att en Certifierad Fordonstestare har rätt utbildning och arbetar på en Godkänd Bilverkstad eller en som är på väg att bli Godkänd Bilverkstad. En Certifierad Fordonstestare är en utbildad mekaniker, som går en utbildning på två dagar hos Training Partner. Är man redan fordonstestare är utbildningen på tre dagar hos Training Partner. Omcertifiering kommer att ske var 36 månad för att säkerställa kvalitén. Om fordonstestaren avslutar sin anställning dras certifieringen in och ny certifiering måste ske hos nya arbetsgivaren som måste vara Godkänd Bilverkstad.

-Syftet med kursen är att alla ska ha samma bedömningsgrunder, förstå och kunna Konsumentköplagen mm, säger Ulf Stefansson.

Genomförandet av testerna sker i en Godkänd Bilverkstad-version av det populära testsystemet Handlarbudet InternalCars. ”Systemmässigt är vi helt klara”, säger Karl Vilhelm Lundin vd på InternalCars. Vårt system är idag Sveriges största system för test och hantering av begagnade fordon ute hos fordonshandlarna. Vi är glada att få vara med och höja kvalitén till nya nivåer, avslutar Karl Vilhelm Lundin.

 Källa:
https://www.motormagasinet.se/article/view/660580/sfvf_startar_certifierad_fordonstestare?ref=rss