Tunga techbolag får banklicens i Hong


Ett flertal kinesiska tech-tungviktare inom e-handel och mobiltelefoni har beviljats banklicens av myndigheter i Hongkong, ett led i vad som väntas bli en omstöpningsprocess av den globala finanssektorn.

Avknoppade bolag till bland andra Alibaba och Tencent finns bland de bolag som på torsdagen fick tillstånd att bedriva virtuell bankverksamhet i Hongkong, framgår av ett pressmeddelande från bankmyndigheten.

Lanseringen av bankverksamheterna väntas inom sex till nio månader och utgör ett reellt hot mot de mest etablerade bankerna i regionen, exempelvis HSBC och Standard Chartered.

”Virtuella banker är en nyckelkomponent inom smarta banktjänsteinitiativ, vilket säkerligen kommer att bädda för ytterligare innovation, servicetäthet för kunderna och ökat finansiellt inkluderande”, säger Norman Chan, chef över Hongkongs bankmyndighet.

Både internetkonglomeratet Tencent och e-handlaren Alibaba kontrollerar också ett flertal spin-offbolag med verksamheter inom fintech.

En annan aktör i den grupp som nu beviljats licens att verka inom sex till nio månader är Apple-konkurrenten Xiaomi, som i huvudsak utvecklar hårdvara.

Techbolagens intresse för att erbjuda banktjänster grundar sig i möjligheten att kringskära tredjeparter genom egna digitala plånbokslösningar för direktbetalningar och Klarna-liknande konsumentlån, men också för att med Swish-liknande tjänster ta kontroll över transaktionsflöden via populära meddelandeappar i användarnas telefoner.

Så sent som på onsdagen rapporterade Bloomberg att Facebook värvat ett flertal veteraner från Paypal, den första egentliga dominanten i fintech-sektorn, till dess blockkedjeprojekt. Facebook utvecklar där en kryptovaluta peggad till dollarn med syftet att ta andelar i transaktionsmarknaden, delvis via meddelandeapparna Messenger och Whatsapp. Projektet väntas lanseras under tredje kvartalet i år.Källa:
http://breakit.se/artikel/20031/tunga-techbolag-far-banklicens-i-hong