Reachmee säljs i mångmiljonaffär: ”Väldigt glada”


Reachmee är ett bolag som vill göra det lättare för företag att hitta ny personal. De utvecklar digitala och molnbaserade HR-lösningar i vilka företag bland annat kan beskriva sig själva och optimera sin rekryteringsprocesser.

Verktygen är delvis automatiserade och tanken är att de ska minska riskerna för felrekryteringar och även säkerställa fördomsfria rekryteringar. På kundlistan finns jättar som NCC och McDonalds.

Nu står det klart att Reachmee köps upp. Det är riskkapitalbolaget Verdane, som tidigare investerat i konkurrenterna HR Manager och Webcruiter, som öppnar plånboken. I och med affären blir Reachmee en del av HR Manager/Webcruiter men fortsätter vara verksamt under eget varumärke.

“Vi hade inte tänkt sälja överhuvudtaget”, säger Nils Bergman, delägare och vd för Reachmee.

Han förklarar att Verdanes köp av HR-konkurrenterna i slutet av förra året fick honom att tänka om.

”Möjligheten att gå in med dem nu och att vara delaktiga och påverka, istället för att komma in senare i något mer etablerat, fick oss att göra avkall på det vi tidigare tänkt”, säger han.

Under förra året omsatte Reachmee, med sina 65 anställda, 48 miljoner kronor och gjorde ett nollresultat.

Vare sig köpare eller säljare vill uppge någon köpeskilling men det går ändå att göra kvalificerade gissningar om prislappen. Så kallade SaaS-bolag med liknande tillväxt och lönsamhet som Reachmee brukar värderas till 3 till 4 gånger omsättningen (de årligt återkommande intäkterna). Med den värderingsnyckeln bör priset på Reachmee hamnat på cirka 200 miljoner kronor.

Nils Bergman beskriver känslorna kring uppköpet som “väldigt positiva”.

”Det är svårt att inte vara väldigt glad då vi bara ser att vi blir stärkta, och del av en större resa inom HR-tech. På ett personligt plan så är det rätt uttröttande att ligga i en sådan här process under en längre tid, så jag är rätt glad att den är över så jag kan fokusera på verksamheten igen”, säger Nils Bergman.

Verdanes holdingbolag HR Nordic har köpt upp samtliga aktier i Reachmee. Den tidigare storägaren FH Kapital, som är Paul Hodann och David Frykmans investmentbolag, kommer att återinvestera en del av köpeskillingen i det nya bolaget.

”Vi är idag i klar majoritet men låter de aktiva personerna i Reachmee återinvestera i bolaget”, säger Henrik Aspén, partner på Verdane.

Planen är att positionera sig för att växa utomlands, men fokus ligger primärt på fortsatt utveckling på den nordiska marknaden. I och med sammanslagningen samlar de tre bolagen nu över 2.000 kunder och beräknas tillsammans omsätta runt 150 miljoner norska kronor i år.

Lars Christian Ringdal, som i dag leder HR Manager/Webcruiter, blir gemensam vd bolagsgruppen. Nils Bergman fortsätter som vd för Reachmee året ut och kommer samtidigt att ta en mer strategisk roll som ansvarig för affärsutveckling.

“Vi har kommit en bra bit själva och varit bootstrappade med en del finansiell risk. Nu ser vi att vi har en möjlighet att göra något tillsammans, att vara en del av något mycket större”, säger Nils Bergman.

Transparens: Nils Bergman är gift med Breakits affärsutvecklingschef Camilla Björkman. Vi på Breakit räknat kallt med att Camilla bjuder på tårta inom kort!Källa:
http://breakit.se/artikel/20710/reachmee-saljs-i-mangmiljonaffar-valdigt-glada