Wish Local lanserar i Sverige – Godis Wonderland i Eslöv först ut


Hösten 2017 rådde Wish-hysteri i Sverige. Bolaget sa själva att de då hade 1,7 miljoner svenska kunder och enligt Postnord rasade 150.000 så kallade Kina-paket om dagen in på Arlandas terminal. De flesta av dem var inköpta via Wish.

Men köphetsen fick ett abrupt slut i och med att Postnord fick i uppdrag av Tullverket att ta in moms på varorna och i samband med det införde en hanteringsavgift på 75 kronor per paket som kom till Sverige via Kina.

Inflödet av paket minskade drastiskt. Senare kom Postnord och Wish överens om att slopa avgiften och istället låta Wish hantera momsen. Men trots det är handeln av billiga prylar från Kina inte tillbaka på samma nivå som tidigare.

Wish nya drag är nu att lansera konceptet Wish local som innebär att butiker kan samarbeta med Wish och hålla några av de mest populära varorna i sina butikslager. Kunder kan sedan handla via appen och hämta ut sina varor direkt i någon av butikerna.

Wish har genom en massiv reklamkampanj letat samarbetspartners i Sverige och nu har det första samarbetet lanserats. 

Först ut som Wish-ombud är den lilla butiken Godis Wonderland i skånska Eslöv. Butiken säljer idag 400 sorters godis, spel och tobak samt agerar ombud för DHL.

Valet att börja samarbeta med Wish var inte svårt enligt Ali Ali, som driver butiken. 

”Det är en nyhet, vi måste prova. Jag har ett stort lager så varorna får plats”, säger han till Breakit.

Förra veckan damp det första paketet med prylar från Wish ner. Det innehöll cirka 300 varor av de slag som säljs mest i Sverige.

”Det är alltifrån köksprylar till kläder och barngrejer, väldigt varierat”, säger Ali Ali.

Enligt Ali Ali tjänar han som ombud mellan 4 och 5 kronor per paket som lämnas ut.

”Fördelen för butikerna blir att de får en summa pengar per paket som köps via butiken och att kunderna som ska hämta ut paket ofta handlar mer saker”, sa Håvard Stjernen som är nordisk chef för Wish till Breakit för några veckor sedan.

Han förklarade Wish local så här: 

”Det är ett sätt att förenkla logistiken och att erbjuda kunderna snabbare leveranser.”

Det var nu ett år sedan Wish och Postnord slöt avtal om att momsen. Enligt Wish har försäljningen som dippade kraftigt innan avtalet var på plats nästan fördubblats sedan dess. Enligt Wish såg man att försäljningen började öka redan när Breakit i maj avslöjade att ett avtal var på gång. 

Fler Wishombud kommer att lanseras i Sverige under de kommande veckorna. 

Wish grundades 2010 av universitetskompisarna Peter Szulczewski och och Danny Zhang. Hösten 2017 värderades bolaget till 8,5 miljarder dollar. 2018 uppgav bolaget att de hade 500 miljoner användare världen över.

Här kan du läsa hela historien om bolaget bakom shopping-appen.Källa:
http://breakit.se/artikel/20654/wish-local-lanserar-i-sverige-godis-wonderland-i-eslov-forst-ut