Louise Samet om varför det är idiotiskt att ängelinvestera – men ändå värt det


Breakit har tidigare uppmärksammat Klarna-veteranen Louise Samet som för två år sedan valde att sadla om till ängelinvesterare – det vill säga en person som aktivt privatinvesterar i onoterade startupbolag. Tidigare i år klev hon också in som partner i London-baserade riskkapitalbolaget Blossom Capital.

Samtidigt som Louise Samet själv har varit en engagerad ängelinvesterare i flera år nu, vill hon inte nödvändigtvis rekommendera andra att göra samma sak. I en text på startup-sajten Sifted förklarar hon varför det generellt sett är en rätt kass idé att bli en ängelinvesterare.

Utgå från att pengarna är förlorade

Enligt Louise Samet är det till att börja med viktigt att du som investerare kallt räknar med att dina investeringar är förlorade. De flesta bolag som befinner sig i ett tidigt stadie kommer nämligen att misslyckas. Dessutom kan det under långa perioder vara svårt att casha ut dina investeringar, eftersom att bolagen är små, oprövade och onoterade.

Som en liten investerare har du dessutom inte någon egentlig kontroll över företagen du kliver in i, och speciellt inte efter att större investerarna hoppat ombord.

“Om du på något mirakulöst sätt fick kontroll, eller en stor andel, i bolaget, så kommer det att vara ett stort problem för investerare i senare rundor och riskera företagets framtid. Det är logiskt, inget företag vill utsättas för små individuella investerares infall”, skriver hon. 

Det är också troligt att du inte kommer att få tillgång till de bästa affärerna, förklarar hon. Det går såklart att bygga upp nätverk med personer som kan hjälpa dig, men du kommer troligen att jaga efter bolag som andra – med bättre nätverk – redan har tackat nej till.

Slutligen lyfter hon också fram att alla berättelser om lyckade exits som snappas upp av medier inte ger en rättvisande bild av verkligheten. 

“Mycket av vad vi läser i media kan inte översättas till faktisk avkastning för investerare”, skriver hon.

Gör det inte för pengarna

Så varför gör hon det då?

Louise Samet skriver att hon själv inte sysslar med ängelinvesteringar för att tjäna pengar. Istället ser hon det bland annat som ett sätt att hjälpa andra, även om hon också lockas av drömmen att hitta bolaget som avviker från mängden och blir det där särskilda.

Louise Samet har investerat i bolag som Anyfin, Paytronage och Pleo.Källa:
http://breakit.se/artikel/20953/louise-samet-om-varfor-det-ar-idiotiskt-att-angelinvestera-men-anda-vart-det

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *