Hade Kit egentligen någon chans att överleva?


I veckans Mediepodden intervjuar vi Kits sista chefredaktör, Linda och ställer oss frågan: Hade det någonsin kunnat flyga?

För den som inte orkar lyssna är svaret: vet ej. Vad skulle Kit annars svara? Men i svaren finns också nyanser, ursäkter och rimliga förklaringar. Lyssna gärna. För mediekonsumenter framstår det dock som ett ganska vanligt Bonnierprojekt. Slå på stora trumman vid lansering, plöj in massor av pengar och hoppas på det bästa. Funkar det inte? Lägg ner, starta om, fortsätt.

Kit blev en contentbyrå. Vilket såklart är kul och bra – men gör varken till eller från i en mediebransch, för journalistiken eller demokratin.

Det är synd. För den journalistiska branschen behövde verkligen fler goda exempel. Vi diskuterar Kit en sista gång i veckans Mediepodden.

Där pratar vi också om Facebooks nya oversight board. Ett försök från Mark Zuckerberg att visa att man tar ansvar i frågan om hur man ska lyckas hålla balansen mellan att vara en global aktör som ska respektera varje lokal marknad.

Nyheten släpptes i veckan och handlar i korthet om att sajten nu rekryterar en slags granskningsnämnd med riktig bestämmanderätt. Facebook ska kunna vända sig dit med svåra ärenden, men även privatpersoner, och det beslut som tas ska – till skillnad från till exempel svenska Granskningsnämnden – vara tvingande och vägledande.

Det är ett avancerat och smart upplägg och vi analyserar det djupare i Mediepodden.

Där pratar vi också mediesatsningarna i budgetpropositionen och om den oheliga alliansen mellan Expressen och Nent.

Förtydligande: Kit delades 2018 upp i två bolag – en contentverksamhet som behöll namnet Kit och som nu lagt ner journalistiken, och ett teknikbolag som idag heter Storykit och driver en helt annan verksamhet.

Läs även:  Fyra år efter starten – nu lägger Kit ned journalistiken

 Källa:
http://breakit.se/artikel/21824/hade-kit-egentligen-nagon-chans-att-overleva