Michael Wolf ger sig in i riskkapitalbranschen


Swedbanks tidigare vd och koncernchef Michael Wolf ger sig in i riskkapitalvärlden, rapporterar Dagens industri.

Han är en av personerna bakom Nordic Investment Opportunities (NIO), som uppges ha som mål att ge fler tillgång till svåråtkomliga riskkapitalfonder.

Di beskriver satsningen som en ”fond-i-fond-lösning” där NIO erbjuder investerare att satsa pengar i deras fond varpå fonden sedan investerar i riskkapitalfonder.

”Affärsidén är att ge professionella investerare, som i dag inte har en bred tillgång till private equity-fonder, den möjligheten”, säger Michael Wolf till Di.

Upplägget går ut på att NIO tar en avgift på 0-5-1 procent utöver den underliggande fondens avgift. Fokus ligger mot medelstora institutioner, stiftelser och förmögna individer. 

En första fond på runt 3 miljarder kronor uppges vara på väg att stänga. 

”Vi avser att dra igång ytterligare fonder och vi avser att öppna upp för de här institutionerna att investera i de enstaka fonderna som vi tillhandahåller på plattformen. Så vi avser att bygga en signifikant volym över tid”, säger Michael Wolf.

Michael Wolf sparkades från Swedbank i februari 2016. Utöver honom nämns även den danske finansmannen Bjarne Graven på NIO:s ägarlista. Källa:
http://breakit.se/artikel/21832/michael-wolf-ger-sig-in-i-riskkapitalbranschen