Svar på era frågor – 01 – PT-Fia


ptfia blogg-32

Lina: Just nu i allt det stormiga – vad drömmer du om?

Att landa. Att få packa upp resväskan och börja hitta nya rutiner. Att börja upptäcka det nya livet som det ju blir. Jag drömmer om vardagen och att komma i ordning. Att få känna mig hemma, både i nya lägenheten men också i mig själv efter ett år som varit ett av de mest utmanande och tuffaste hittills.

Malin: Det här med vitamin-tillskott, äter du det? Hur resonerar du i den vitamin-djungel som råder?

Jag äter några olika, men aktar mig för att ge rekommendationer till andra då det är så väldigt individuellt. Det viktigaste att ha med sig är nog ”varför”. Varför ska du börja med något? Och känner du någon skillnad? Om jag väljer att börja med något så äter jag det en period (många veckor) och sedan slutar jag några veckor igen för att se om jag faktiskt upplever någon skillnad. Gör jag det så börjar jag igen, annars inte. Nu låter det här mer avancerat än vad det är. Äter d-vitamin under den mörka årstiden och dricker blutsaft (åt järntabletter under/efter graviditet/förlossning). I perioder äter jag även MSM vilket jag upplevde hjälpte kroppen efter min utmattning. Men som sagt – det här är inte en rekommendation till någon annan.

E: Den enda frågan jag vill fråga (vi alla vill fråga…?) är vad som ledde dig fram till beslutet att skilja dig? Men förstår att det är superprivat och ingenting en ska fråga om egentligen. Svara om du vill, annars borste från denna fråga <3

Beslutet var mitt. Kan inte gå in på mer detaljer än så.

Ellinor: Vilka förändringar har du gjort efter att du blev sjuk i utmattning? Önskar råd om allt jag kan göra, stort och smått, för att ”komma tillbaka” och inte bli sjuk igen.

Befria dig själv från tankar om att komma tillbaka. Lägg istället fokus framåt och på att lära känna dig själv på ett djupare plan. Att komma tillbaka skulle innebära att du gjorde precis samma som det som ledde dig till utmattningen. Det tog lång tid för mig att acceptera, var också där i tankarna – att jag tvunget skulle tillbaka. När jag sedan fattade att jag behövde tänka om så var det en enorm lättnad. Som svar på din fråga så har jag nog gjort ”allt” eller vad man ska säga. Gick två år i terapi. Gått ett par år (började i våras igen) hos min coach Silje. Gick länge i en behandling som heter ”kroppsterapi”. Rehabtränade med fyra olika personliga tränare. Anställde min projektledare Elin. Har jobbat med mig själv på olika sätt – ex. konflikträdsla, självkänsla, våga ta min plats osv. Var sjukskriven i ett år på olika nivåer. Fick sjukdomsinsikt. Har pratat och skrivit om det som bearbetning i 7 års tid. Lärt mig att prioritera. Lärt känna mig själv på ett djupare plan. Lärt mig att använda nej. Lärt mig hur jag ska fördela energi vs återhämtning. Lärt mig lyssna på min magkänsla. Lärt mig att inte hålla inne med saker. Lärt mig att inte stänga av. Och en del annat. Men gud, måste bara säga TACK för frågan. Har nog aldrig brett ut svaret såhär innan och det var nyttigt. Det är så lätt att jag på ett sätt förminskar det jag gjort de här åren sedan min sjuskrivning. Det är ett jävla jobb och en jävla resa (ursäkta svordom men de behövs) att ta sig igenom. Vill inte skrämma någon som är mitt i det – tvärtom. Man kommer ut på andra sidan betydligt starkare. Men det kommer inte att ske över en natt. Man måste ge sig själv tid och tilltro. Och ibland inte orka göra något på länge utan bara vila och stå till en stund. Man kan inte orka försöka ta sig tillbaka hela tiden non stop. Och en påminnelse – det här är hur det var för mig, någon annans väg tillbaka ser annorlunda ut. Men tack för att jag fick ett tillfälle att skriva lite mer utförligt om det. Det kändes fint.

Ekho:

Hur återhämtar du dig?
Genom att hämta Edith på förskolan och säga ”vet du, nu går vi hem och myser i soffan och tittar på babblarna”.
Genom att sätta mig på cykeln utan att stoppa i lurar i öronen och låta tankarna vandra fritt.
Genom att lägga bort telefonen, sätta på en serie och äta rostade mackor.
Genom att träffa vänner, prata om livet och fyllas av stunden.
Genom att göra något i naturen.
Genom att sova tills jag vaknar och helst lägga mig tidigt.

Var ger dig energi och vad tar energi från dig?
Ger: Edith. Mitt jobb. Min projektledare Elin. Att vara utomhus. Att skriva. Att använda min kropp. Göra saker i naturen. Att rensa. Mina nära och kära. Att måla. Att piffa i hemmet. Att ”riva av” saker och få bocka av punkter på att göra-listan.
Tar: Att släpa på saker. Att vara social när jag inte vill eller orkar. Att mingla. Att handla hungrig. Att hamna bakom någon som går långsamt och som lyckas blocka hela trottoaren. När kommunikationen brister.

Vad är lycka för dig?
Något flyktigt som dyker upp i stunden och fyller en med all världens snällaste, mysigaste och mjukaste känslor. Som gör en pirrig och glad för några sekunder och som ger en välgörande eftersmak som man kan leva på länge. Exempelvis så känner jag lycka när jag är nära Edith eller bara tittar på henne och förstår att hon är min. Att hon är min dotter. Känner lycka av att titta på en solnedgång eller att möta en annan människa.

Hur påverkar sociala medier dig?
Olika i olika perioder. Det är enbart jobb för mig. Finns inte privat i sociala medier (har ett ”privat” facebook-konto som inte är privat) och det är ett val som gör gott. Ibland dräneras jag av sociala medier och jag känner press eller att det där flödet med kreativitet som jag behöver stockas upp. Då avskyr jag det. Men oftast så trivs jag och tycker om det. Ibland så fastnar jag i jämförelse, vilket ja, suger. Men just nu mest positiva känslor. Älskar ju sociala medier för att det ger grunden i mitt jobb – alltså alla er.

Alexandra: Hur ljusade du upp golvet i nya lägenheten? Har också ett som lutar åt orange och det är verkligen inte fint.
Har länge (10+ år) levt i tron att det finns dålig mat och är väldigt rädd för mat. Rädd för att tappa orken, rädd för viktuppgång eller att inte må bra. Detta tar både enorm tid och energi. Vågar man släppa det och äta allt (om inte allergi finns)? Önskar så ett recept på den där balansen, att mat bara kan få vara mat.

Hantverkarna slipade och vitlaserade golven (se på insta story). Det kommer fler bilder och inlägg om det här med. Många har frågat efter färgkoder på väggarna så återkommer med det också.

Åh. Kan inte förstå hur det känns. Har du fått hjälp? Det finns nog tyvärr inte ett recept på balans i och med att det är så olika för alla. Det som fungerar för mig fungerar inte för någon annan. Ett första steg är kanske att reda ut vad som är kärnan till det du känner. Är det ett skydd, är det en bearbetning av något annat eller liknande. Och att söka hjälp hos någon som jobbar professionellt med ätstörningar. Eller börja med att gå och prata med någon. Du ska inte behöva ha det såhär. Kram! ♥

https://blogg.amelia.se/ptfia/2019/09/23/svar-pa-era-fragor-01/