5 huvudstäder i Europa jag hoppas står näst på tur att besöka


Än är det många huvudstäder i Europa kvar att besöka. Jag har säkert att göra de närmaste 10 åren innan jag kan sätt check bakom alla.

Trots att jag redan hunnit besöka en klar majoritet finns det många kvar. Totalt finns 45 stater i Europa och alla har de ju en huvudstad. Vissa har nästan två, Amsterdam och Haag i Nederländerna.

När jag precis skrivit klart detta inlägg och skulle kolla vad jag tidigare skrivit på temat Weekends så hittade jag ett ganska exakt tre år gammalt inlägg från den 25 oktober 2016: 7 Weekends jag drömmer om. Så här nästan exakt tre år senare har jag besökt fyra av dem. Istanbul och St Petersburg kvarstår på listan av dröm-weekends jag vill göra. Så roligt att finna sånna här listor några år senare.

huvudstäder i europa
Belgrad, en av många huvudstäder i Europa jag drömt om och sedan besökt

5 huvudstäder i Europa att vilja till

De här huvudstäderna i Europa längtar jag efter att få besöka när tillfälle ges. Hoppas på att kunna besöka åtminstone en av dem under 2020.

Sarajevo i Bosnien och Hercegovina

Min resa till Balkan 2017 gav mig mersmak på varenda land. I Bosnien och Hercegovina spenderade jag bara en natt i staden Mostar och det är på tok för lite. Jag vill äta mer baklava, gå guidade turer om krigets konsekvenser och försöka få en hint av vardagslivet i Sarajevo. Min stora inspiration för allt vad Bosnien och Hercegovina har att erbjuda är min kollega Irmas blogg Mitt Bosnien. Efter att jag lyssnat på ett föredrag av henne om hennes hemland blev jag inte mindre sugen om jag säger så.

Jag inspireras av: Irma som bloggar på Mitt Bosnien

huvudstäder i europa
Vackra Mostar i södra Bosnien och Hercegovian

Tbilisi i Georgien

Georgien känns rykande hett. På bröllopet här om dagen serverades det Georgisk mat till middag, det pratades om Georgien på Go’kväll (eller om det var ett annat TV-program) och jag ser allt fler resebloggare som åker dit. En av dem är Sanna som med sina härliga berättelser och bilder verkligen lockar mig.

Jag inspireras av: Sanna som hittas på Sannarosell.se

huvudstäder i Europa
Kolla bara den här fantastiska bilden som Sanna Rosell tagit, vem kan inte bli sugen av Georgien av denna bild?

Minsk i Vitryssland

Ända sedan jag heldissade Vitryssland i ett inlägg om vilka länder jag minst ville åka till och Lena på Ladies Abroad hyllade huvudstaden Minsk har jag känt att jag kanske måste tänka om. Numer vill jag ge Minsk en chans och det ligger på ju på perfekt avstånd för en weekendresa. Jag gillar verkligen gatukonst och det ska det tydligen finnas massor av i Minsk.

Jag inspireras av: Lena som skriver på Ladies Abroad

huvudstäder i europa
Mest överraskande med Warszawa var den goda maten. Varför skulle inte Minsk kunna chocka på samma sätt

Moskva i Ryssland

Jag har besökt en liten by i Ryssland tre gånger i min ungdom och även om jag känner en ännu större längtan efter St Petersburg skulle jag inte tacka nej till en långhelg i Moskva. En historisk stad som jag föreställer mig är lite svulstig och samtidigt enormt stor, Europas största vad gäller invånare. Högt upp på listan står också att få se och fota deras smällkaramell Vasilijkatedralen med dess färgglada kupoler. En dröm för en sån som mig.

Jag inspireras av: Johnny som kan sak och bloggar på Johnnybajdzjan

huvudstäder i europa
Så här mins jag också Warszawa, svulstigt är väl ett rätt bra ord när det kommer till kommunistbetongblocken.

Reykjavik i Island

Jag är kanske mer sugen på Island än på just Reykjavik men jag tänker att det i staden finns både det ena och andra att uppleva på temat isländskt kultur- och vardagsliv på en relativt koncentrerad yta. Jag vill veta hur att leva så isolerat påverkar folket, hur naturens förutsättningar påverkar livet och lära mig mer om isländskt hantverk och traditioner.

Jag inspireras av: Eva som driver den äventyrliga bloggen Rucksack

Jukkasjärvi. Inte riktigt lika ståtlig som Reykjaviks men ändå en kyrka i snölandskap. Vad har jag för fördomar om Island egentligen? Tror jag att det alltid är snö där?

Dina huvudstäder på tur?

Vilka huvudstäder står näst på tur på din lista som du längtar efter att kunna besöka?

Här finns fler inlägg på temat weekend som ju många huvudstäder lämpar sig väl till.Källa: