Avicii – hyllningskonsert på Tele2 arena – recension


Dansmusik, DJ:s och arenan förvandlad till ett enormt party – allt i förmån för organisationer som verkar mot självmord och psykisk ohälsa.

Det låter kanske som en konstig kombination, men är samtidigt det perfekta sättet att hedra Tim Berglings minne.

Sedan den 20 april 2018, då Tim ”Avicii” Bergling tragiskt gick bort, bara 28 år gammal, har psykisk ohälsa i musikbranschen och bland unga lyfts upp på agendan, och genom stiftelsen Tim Bergling foundation vill hans familj stoppa att andra går samma öde till mötes. Inga av kvällens gäster, bland dem flera världsstjärnor, tar något betalt för att vara med – allt för att stiftelsen ska kunna skänka så mycket som möjligt till organisationer som Mind och Självmordslinjen.

58 163 biljetter släpptes till ”Avicii tribute concert for mental health awareness” på Friends arena – och på mindre än en timme var den unika hyllningskonserten slutsåld. Därför borde kanske inte det enorma engagemanget i Friends arena – både på scen och i publiken – förvåna.

Aviciis minne hyllades under den över fem timmar långa konserten.Foto: ERIK SIMANDER/TT

Personliga kopplingar

Alla som äntrar scenen har en relation till Tim Bergling – de var hans vän, hans kollega, hans mentor eller hans lärling. Och de personliga kopplingarna blir tydliga i den kärlek och det engagemang som flödar ut i arenan. Kygo kallar Avicii för sin största inspiration någonsin. David Guetta spelar en låt han skrev över ett beat han skapade tillsammans med kvällens huvudperson, och som han säger att han aldrig kommer spela igen. När nära vänner till Tim, som Carl Falk, Vincent Pontare och Salem Al Fakir uppträder tillsammans är atmosfären tung av känslor.

Avicii och hans musik var nästan alltid större än personerna som sjöng på hans låtar, något som också blir tydligt under kvällens gång. Det är inte många av kvällens artister som är vana vid scener och arenor av den här kalibern – men det gör liksom inget. Det finns en gemensam överenskommelse mellan scen och publik att den här kvällen inte handlar om enskilda individer eller att vara bäst. Nä, den här kvällen handlar om kärleken till Tim Bergling och hans musikaliska arv – och den är enorm.

Aviciis pappas starka tal: ”Han finns här”

På torsdagskvällen samlades över 55 000 människor i Friends arena för att hylla Tim ”Avicii” Bergling.

1 / 15

Känslofest

Hyllningskonserten är en känslofest i ordets sanna bemärkelse – ett enormt firande klätt i livsglädje och sorg. På storbildsskärmarna syns fans i Avicii-tröjor med tårade kinder, och på scenen högt upp på läktarna blandas fuldans med gråt.

Pappa Klas Bergling säger det bäst själv, i talet före den unika konserten. 

– Vi saknar Tim, men han finns här hos oss genom sin musik.

Så länge vi minns och älskar hans musik är Tim Bergling fortfarande närvarande – och efter den här kvällen är det tydligt att han aldrig kommer försvinna.

Tre höjdpunkter

1. Allsången. Det spelar ingen roll om det är under DJ-seten eller livekonserten – publiken är hela tiden 100 procent med på noterna. 

 

2. Klas Berglings tal. Tims pappa tackar publiken, och berättar vilken skillnad Tim Bergling foundation kommer kunna göra tack vare den här konserten – och jublet är öronbedövande.

 

3. Hey Brother. Liveversionen av en av Aviciis största hits skapar arenahistoria.

Avicii tribute concert for mental health awareness

Vad: Hyllningskonsert för svenska stjärn-dj:n Tim ”Avicii” Bergling, som begick självmord den 20 april 2018. Intäkterna från konserten går till Tim Bergling foundation, den stiftelse Tim Berglings föräldrar startat i sonens minne, och som främjar projekt inom mental hälsa. 

Var: På ett utsålt Friends arena med 58 163 sålda biljetter.

Vilka: Världsstjärnor som Rita Ora, David Guetta och Adam Lambert samsas med sångare som blivit kända genom Avicii, som Aloe Blacc, Bonn och Sandro Cavazza.

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

 

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Ring alltid 112 om läget är akut.

 

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Familjens hyllning till Avicii: ”Tim ville göra skillnad”

Tim ”Avicii” Berglings minne lever vidare.