Lena Endres erkännande – spelet bakom nyårsdikten


Lena Endre, 64, blir den som läser in Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” från Sollidenscenen på Skansen på nyårsafton den 31 december i år.

Den rutinerade skådespelaren tar därmed över den stafettpinne som inleddes redan 1985.

– Man blir ju lite skräckslagen först, för man tänker ”herregud”. Vilken tradition och stafettpinne man ska ta över, men också jätteglad såklart. Det ska bli jätteroligt.

Du sa i pressmeddelandet att man känner historiens vingslag?

– Ja, det är det man gör. Man har suttit och kollat på Jarl Kulle och Margareta Krook när man var liten och så där, så tänker jag ”herregud ska jag stå där nu, är jag döende?”. Men det känns väldigt roligt. Väldigt, väldigt kul. 

Lena Endre blev tillfrågad om uppdraget tidigare i år och berättar att det egentligen aldrig fanns någon tvekan.

– Det är en sån hedersam och ansvarsfylld uppgift så att säga. Det kan man ju inte säga nej till. Det är inte som något vanlig gig om man säger.

”Måste vara tyst länge”

Innan det offentliggörs vem som läser in det nya året är hemlighetsmakeriet stort.

– Det är alltid lite så där hemligt. Man måste vara tyst länge.

Har det varit svårt?

– Ja eller hur, man vill liksom berätta. Jag har berättat för några nära såklart, men man får inte säga någonting förrän det ska bli offentligt så att säga. De vill ju hålla det hemligt. Det var svårt att hålla tyst, det kan jag säga.

Hemlighetsmakeriet inför nyårsafton

Spelet bakom valet av årets diktläsare slutar dock inte där. För Lena Endre vill inte avslöja om något kommer att ändras i själva uppläsandet när hon nu väl får chansen.

– Jag vet att Micke (Persbrandt, reds anm) kortade ju ner lite grann ett par verser förra året. Men vad jag ska göra säger jag ju inte nu. Det förstår du.

– Nu kan jag inte säga någonting till dig, det blir ju någonting som kommer på nyårsafton, tilläger hon.

Innan Lena Endre har namn som Jarl Kulle, Jan Malmsjö och Margaretha Krook varit några av de uppläsare som har återkommit flera gånger om. De senaste åren har namn som Malena Ernman, Pernilla August och Krister Henriksson haft uppdraget.

Tolvslaget på Skansen sänds i SVT 1 den 31 december klockan 23.15.

Lena Endres svar på rasist-anklagelserna efter tittarstormen

Lena Endres svar på rasist-anklagelserna efter tittarstormen