Mrkoll får böter av Datainspektionen


Vi har tidigare rapporterat om Mrkoll, som är en digital tjänst där du kan söka fram personuppgifter. Här kan du bland annat, med hjälp av offentliga register, ta reda på hur mycket folk tjänar och om de förekommit i rättsprocesser. Det vill säga den typ av information som alla kanske inte är så sugna på att dela med omvärlden – och Mrkoll har väckt starka känslor.

Nu har Datainspektionen granskat Mrkoll och beslutat sig för att utfärda sanktionsavgifter på 35.000 euro, runt 360.000 kronor, mot bolaget Nusvar som står bakom sajten.

Orsaken är att Mrkoll arbetat med kreditupplysningsverksamhet på ett sätt som inte är lagligt och därmed brutit mot kreditupplysningslagen och dataskyddsförordningen.

Datainspektionen: ”Måste följa reglerna”

MrKoll har exempelvis publicerat uppgifter om att personer saknar betalningsanmärkningar, vilket räknas som kreditupplysningar, tillsammans med information om att personer har begått lagöverträdelser. Den typen av uppgifter får inte publiceras i kreditupplysningsverksamhet utan godkännande från Datainspektionen.

”Sajter med utgivningsbevis behöver inte tillstånd från Datainspektionen för att bedriva kreditupplysningsverksamhet, men de måste följa reglerna i kreditupplysningslagen. Det har den här sajten inte gjort”, säger Hans Kärnlöf som lett granskningen

Sanktionerna rör publiceringen som skett från slutet av förra året fram till april i år.Källa:
http://breakit.se/artikel/23025/mrkoll-far-boter-av-datainspektionen