Plötsliga frågan om svenskar gör Anders Lundin mållös


Fem personer har blivit fyra i ”Allt för Sverige”. Krigsveteranen Robert Rambo var den som fick lämna tävlingen – men under kvällens avsnitt kommer deltagarna in på ett samtalsämne som gör programledaren Anders Lundin lite mer än obekväm. 

När de sitter runt ett bord är Kaytie Hubis  väldigt nyfiken på en sak. 

– Varför är ni svenskar så emotionellt reserverade och rädda för att bli dömda? 

– Det är en känslig fråga. Jag kan inte ta det, säger Anders Lundin direkt och sätter upp händerna i luften.

Alla skrattar och Kaytie Hubis fortsätter eftersom hon inte får något svar: 

– Om du är ute på en bar och du gillar någon så kommer du inte gå fram och säga: ”Här är mitt telefonnummer, du borde ringa mig”, det är inte något ni gör. Varför? Varför är ni rädda att göra det? Är du så?

– Ja jag blir nervös nu. Jag blir stressad, skojar Anders Lundin. 

”Vi är rädda för att göra bort”

Programledaren försöker berätta hur vi svenskar fungerar: 

– Vi är rädda för att göra bort oss och vi tror att vi kommer att bli dömda för evigt. Vi är inte lika framåt och raka som ni är. Det är därför det är så fascinerande att ha er här. För att studera er. Galna amerikanerna. Tänker och säger precis vad ni vill. När ni vill. 

Men frågan är inte helt lätt att svara på för Anders Lundin. 

– Jag försöker att undvika frågan. 

Men programledaren fortsätter att försöka berätta vad det handlar om: 

– Jag tror att vi tror att vad vi än gör och säger, att det kommer att fastna för evigt. Om jag säger något eller tycker något så kommer du att associera mig med det hela mitt liv.

Amerikanens råd till oss svenskar

Jennifer Buhrow tycker att frågan till Anders var ganska kul eftersom att den passade rätt bra till just programledaren. 

– Det var så roligt i dag när Anders reagerade på Kayties fråga om att svenskar är reserverade och blyga för Anders är lite reserverad och blyg, säger hon. 

Efter Anders Lundins svar har Kaytie Hubis ett råd till oss svenskar: 

– Tänk på vad andra människor tycker och lev ditt liv för dig. Om människor dömer dig är det okej, du behöver inte dem i ditt liv.