Så gick det till när Niklas Östberg köpte Onlinepizza


Svensken Niklas Östberg har byggt ett matimperium genom sitt Delivery Hero. I Sverige äger bolaget, som omsätter miljarder globalt,  Onlinepizza, Hungrig och Foodora som nyligen samlades under Foodoras flagg. 

Men vägen till framgångarna har inte varit spikrak för Niklas Östberg. Historien om den svenska matkungen hade nämligen kunnat tagit en helt annan vändning när han satsade allt på ett kort för några år sedan. 

I boken ”Sveriges nya miljardärer” får vi ta del av historien om hur Niklas Östberg, med hjälp av ett listigt knep, lyckades lägga vantarna på Onlinepizza. 

Vi får spola tillbaka bandet åtta år och förflytta oss till Niklas Östberg och Markus Fuhrmann i Berlin. Det här var kort efter att de hade dragit igång sitt nya bolag Delivery Hero. 

Niklas Östberg hade då lämnat Onlinepizza (men hade fortsatt ägande) i jakt på partners som delade hans visioner. 

Visionerna om att bli störst på marknaden. Och dem tyckte han sig ha hittat nu. Ett givet steg på vägen var att försöka lägga vantarna på hela Onlinepizza. 

Men det fanns ett tydligt och stort hot i vägen. Det pratades nämligen om att matjätten Just Eat var ute efter att köpa upp Onlinepizza. Den mördande konkurrensen var det sista deras Delivery Hero behövde och vännerna började att bolla ideér. 

”Operation Rudolf” 

Bland flera potentiella problem utmärkte sig ett specifikt hinder som det största av dem alla. Det handlade om en klausul som skulle ge Just Eats förtur vid en budstrid. Just Eat som dessutom redan ägde delar av Onlinepizza. 

Efter att ha stött och blött frågan fick duon de idé. Skulle de kanske kunna vinna budstriden genom att göra processen riktigt jobbig för Just Eat? 

En plan tog form under namnet ”Operation Rudolf” – och aldrig har väl julen kommit mer lägligt. 

Lagom till jul slog Niklas Östberg och de andra till med ett bud på Onlinepizza. De visste att det skulle bli omständigt för Just Eat att analysera ett uppköp under högtiderna – och nu var det bara att hålla tummarna. 

Vid den tidpunkten hade Delivery Hero finansiering för att täcka halva köpet, resten skulle komma senare. 

Några dagar innan deadline fanns det dock tecken på att Just Eat skulle kunna skaka fram ett motbud, och humöret sjönk på Delivery Hero. 

Då kom vändningen som skulle utgöra spiken i kistan. Flera av Onlinepizzas utländska partners satte ned foten och meddelade att det var Niklas Östberg de ville jobba med. Om de inte fick som de ville skulle de säga upp sig.

Inga lockade utsikter för Just Eat med andra ord.. 

Något motbud kom aldrig och kort därefter kunde Delivery Hero fullfölja affären. För gänget bakom Onlinepizza betydde det en affär där de kunde smaska i sig 450 miljoner kronor.

Niklas Östberg: ”Då är jag klar” 

Niklas Östberg har tidigare talat ut om sin kamp mot cancern. Och han känner sig inte klar förrän visionerna om att blir störst i världen blir verklighet. 

”När vi är världsledande, har den bästa tjänsten och är ett bolag där folk drömmer om att få jobba, då tror jag att jag kommer vara det. Men innan dess kommer jag nog inte känna mig uppfylld och hundra procent färdig”, har Niklas Östberg sagt. 

FOTNOT: ”Sveriges nya miljardärer – vinnare och förlorare i den nya ekonomin” är skriven av Breakits journalister Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg. Det är en unik skildring av personerna bakom bolag som Spotify, Klarna, Yubico, Paradox Interactive, Optimizer Invest, Apotea, Izettle, Backing Minds och Norrsken.

 Källa:
http://breakit.se/artikel/23088/sa-gick-det-till-nar-niklas-oestberg-kopte-onlinepizza