Sebastian Siemiatkowskis privata SMS gjorde mig rörd – läs det ord för ord


Inte så sällan grubblar jag över om det är mitt fel. 

Var det något jag sagt? Något jag gjort? Har jag brutit deras förtroende?

Listan börjar nämligen bli oroväckande lång nu. Listan över näringslivsprofiler som jag haft en riktigt bra relation med men som numera mer eller mindre sagt upp bekantskapen – Martin Lorentzon, Alan Mamedi, Anders Hansen, Cristina Stenbeck och dessvärre ytterligare ett gäng.

När mina tankar kring detta blir alltför mörka försöker jag gaska upp mig med att det säkert bara handlar om att jag gör mitt jobb. Att jag agerat med hög journalistisk integritet och det är på grund av vår konsekvensneutrala rapportering som gjort att relationen runnit ut i sanden.

Men helt säker är jag inte. Osäkerheten ligger ändå där under ytan och gnager. Just därför blev jag så glad, ja nästan rörd över SMS:et som dök upp häromdagen. 

Det var från en av alla dessa personer jag för några år sedan hade en nära och tät relation med. Ja, kanske var den nästan för bra. I vissa lägen var jag rädd att den skulle påverka min journalistik. Det är alltid svårare att kritiskt granska någon man känner och dessutom gillar som person. 

Jag vet inte om det var vår journalistik (som ändå varit rätt tuff i vissa lägen) eller att han helt enkelt inte längre har tid att prioritera samtalen med mig som vd för ett bolag med nästan 3000 anställda. Min och Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis relation är i alla fall klart sämre idag än för några år sedan. Ett bevis på det var att jag inte hade en aning om att han är nykter alkoholist. 

När han släppte den bomben i en DN-intervju förra veckan drog jag iväg ett SMS där jag hyllade hans mod att berätta öppet om sina alkoholproblem. Bara några korta ord. Verkligen inget märkligt och jag väntade mig ingen respons.

Men Sebastian svarade. Så här skrev han:

“Tack! Tycker det är intressant när du skriver om ditt eget entreprenörskap och de frågeställningar du möter. Tänk om fler journalister hade de erfarenheterna du har. Allt det man gör som entreprenör är så jäkla svårt, visst finns det rötägg, men de flesta jag träffat vill ju göra något bra. Besluten är så mycket mer komplexa än vad som sammanfattas i en artikel. I grund och botten kommer det ner till ens grundläggande värderingar och drivkrafter. Kram och trevlig helg!”

Kanske början på en ny relation? Eller krossade jag den precis genom att publicera hans privata SMS. Det får framtiden utvisa.

Trevlig helg!

PS. Efter Sebastians Siemiatkowskis fina SMS blev jag snabbt nedplockad på jorden av ingen mindre än stjärninvesteraren Tommy Jacobson. I ett riktigt ”no bullshit-SMS”, sent på torsdagskvällen, gick han till attack mot Breakits journalistik. Verkligen uppfriskande och han har onekligen en del poänger. Vill du läsa det SMS:et också? Inga problem om du signat upp på Breakit-premium – här hittar du Tommy Jacobsons meddelande!Källa:
http://breakit.se/artikel/22919/sebastian-siemiatkowskis-privata-sms-gjorde-mig-rord-las-det-ord-for-ord