Sleepcure ska bota sömnproblem – nu backas bolaget av tunga investerare


För några år sedan drabbades Peter Kurzwelly av svåra sömnproblem. Han hade svårt att komma till ro på kvällarna och vaknade flera gånger på nätterna.

”En söndag vaknade jag upp och märkte att jag inte kunde stå. Jag hade förlorat min balans och då förstod jag att det var dags att söka hjälp”, säger han till Breakit.

Men det var inte lätt att få hjälp och Peter Kurzwelly kände sig inte nöjd med att få sömntabletter utskrivna. 

”All forskning säger att det som hjälper är KBT (kognitiv beteendeterapi, reds anm) men det är ont om terapeuter och långa köer”, säger han.

Ville lösa sömnproblemet själv

Trots att hans sömnproblem berodde på stress bestämde sig Peter Kurzwelly för att lösa problemet själv. Samtidigt insåg han att det fanns många andra som hade samma problem.

”I Sverige skrevs det ut över 200 miljoner dygnsdoser sömnmedicin under 2017”, säger han. 

Lösningen blev en app vid namn Sleepcure som bygger på forskning och där användaren får hjälp att ändra sitt beteende. Tipsen från appen varierar beroende på orsaken till användarens sömnproblem. Det kan till exempel handla om påminnelser om att gå ut och få dagsljus under den mörka årstiden eller om att börja varva ner en timme innan läggdags. Den som vill använda appen prenumererar på tjänsten för 79 kronor i månaden. 

Bakom bolaget ligger förutom Peter Kurzwelly också Patrik Aronsson och Martin Lindau som även grundat fotbollsappen Forza Football. 

Peter Kurzwelly som också har grundat kontorshotellet G-lab21 som beskrivs som Göteborgs motsvarighet till  Stockholms mest profilerade startuphubb SUP46.

”Man vill inte sitta ute i nån bungalow nånstans. Man vill sitta centralt på ett schysst kontor och jobba under bra förutsättningar medan man förändrar världen”, sa han till Breakit i samband med att kontorshotellet invigdes i oktober 2015.

Tunga investerare

Om Peter Kurzwelly startup Sleepcure kommer att förändra världen återstår att se. Men en person som tror på idén är i alla fall affärsängeln Magnus Emilsson som bland annat är en av de största ägarna i modebolaget Nakd. Tidigare har han bland annat satsat i annonsteknikbolaget Tradedoubler, ett bolag som grundades av Martin Lorentzon, och restaurangbokningstjänsten Bookatable.

Magnus Emilsson är också medgrundare och investerare i Spa-hotellkedjan Ess group som driver hajpade destinationshotell som Steam Hotel i Västerås, Hotel Pigalle i Göteborg och Ystad Saltsjöbad.

Andra investerare är G4 Capital och Novobis som ägs av miljardären och kasinokungen Rolf Lundström med familj.

Enligt Peter Kurzwelly tar bolaget in miljonbelopp men exakt hur stor summan är vill han inte avslöja. 

Planen framåt är att samarbeta med vårdbolag och HR-avdelningar, lansera i Europa redan i höst och i USA nästa år. Källa:
http://breakit.se/artikel/22886/sleepcure-ska-bota-somnproblem-nu-backas-bolaget-av-tunga-investerare