Succéförfattaren Brad Stone djupdök i Jeff Bezos – vi frågade ut honom om Amazon-grundaren


Jeff Bezos är en av världens rikaste personer och man kan med rätta säga att han har förändrat världen. 

Men som med många multimiljardärer kan det vara svårt att komma dem inpå livet och lära känna personen bakom. En som lyckats med det är författaren Brad Stone. 

I succéboken “Världens största butik” utforskar han hur Amazon-bossen växte upp och vad som har lagt grunden till det enorma imperium som är med och slåss i toppen bland de högst värderade bolagen i världen.  Hur Amazon byggde butiken som rymde allt.

Han letar bland annat upp Jeff Bezos föräldrar och berättar om pappan som var en immigrant från Kuba, och inte hade en aning om att hans son var en av världens mäktigaste män. 

Amazon kommer till Sverige – snart

När bokförlaget Volante nyligen gav ut biografin i svensk översättning passade vi på att ta ett prat med mannen som har stenkoll på en av världens rikaste, och mäktigaste personer. 

Och han tror – precis som många andra – att vi snart får se Amazon slå upp sina portar här i Sverige.

“Det är nog en fråga om tid, de fokuserar antagligen på större ekonomier först”, Brad Stone

”De har investerat i Indien och Kina och vi har sett dem röra sig mot Mexiko och Brasilien. De följer en mall som är utvecklad och lyckad för dem. De studerar vilken dragkraft de har på marknaden, tillgången på personal till deras fulfillment centers och hur stor marknaden är.”

Vad vill Amazon egentligen?

Som utomstående observatör kan det däremot vara svårt att hänga med på vad Amazon egentligen satsar på.

Är det molntjänster via Amazon Web Services? Eller kanske streaming av musik och film? Eller är det att vara en affär för allt och alla?

Vad är egentligen Amazons nästa steg?

“De gör så många grejer att det är svårt att säga en sak. Korta leveranser på en eller två dagar. När de släppte sina siffror så föll aktiekursen med 26 procent, på grund av kostnaderna för att ha leveranser på samma dag. De vill erbjuda den bekvämligheten och spenderar väldigt mycket pengar på det”, säger Brad Stone. 

“Sen har de Alexa, de uppfann ett nytt sätt att prata med våra datorer och fick oss att prata med bilen. De kopplar upp våra hem och lampor. De skapar egna tv-serier och filmer. Sen utmanar de med molntjänster och vill vara involverade i hälsoområdet.”

Tvingades till miljöansvar av de anställda

Samtidigt som Amazon växer så att det knakar har världen börjat ropa efter hållbara initiativ från världens ledare och bolag. Amazon har lovat att nå Paris-avtalets klimatmål snabbare än vad som lagts fram i den planen. Satsningen kommer dock efter protester från de egna anställda.

“De säger att de ska köpa 100.000 eldrivna lastbilar. De anser också, och jag tror inte att jag sett någon studie som bevisar detta, att när du har butiker nära städerna och kör ut varorna så är det bättre för klimatet än om alla hushåll åker till affären för att handla.”

“De kom med det här beslutet sent och efter att de tvingats till det av sina anställda. Och när de väl började satsa på hållbarhet så gjorde han det på sitt egna sätt, han tog inte någon annans löfte.”Källa:
http://breakit.se/artikel/22689/succeforfattaren-brad-stone-djupdok-i-jeff-bezos-vi-fragade-ut-honom-om-amazon-grundaren