Svart i rutan för TV4 – på hycklarnas julafton


DEBATT. Det lackar mot jul. Granen står så grön och grann i stugan. Men det är svart i tv-rutan. I alla fall för 1,6 miljoner hushåll. 

Telia-ägda TV4 och Tele2-ägda Comhem bråkar. TV4 använder sitt eget ”Nyhetsmorgon” för att trumpeta ut att de har rätt. Alltså, i ett aktualitetsprogram som ska vara sakligt och opartiskt. Comhem köper annonser i stora dagstidningar där det förvisso är legio att bara berätta sin sanning. Det är inte lätt att förstå vad bråket handlar om. Men Comhem vill erbjuda mer tv i mobilen, på datorn och tv som man kan titta på när man vill. TV4 vill inte ge Comhem den möjligheten. TV4 vill favorisera sin nye ägare Telia som har en egen tv-plattform. Telia som till största delen av ägs av svenska staten. Just detta är komplikationen. Störst betyder 38,4 procent av aktierna. Näst störst är den amerikanske fondförvaltaren Black Rock med bara 3 procent. 

Näringsminister Baylan duckar

Ibrahim Baylan svarade häromdagen på en fråga i riksdagen. Moderaten Lars Hjälmered undrade vad regeringen tänkte göra åt svart i rutan när man nu är en så mäktig medieägare. Ministern svarade att staten inte är majoritetsägare i Telia och ville därmed förklara sig som maktlös. Han sa inte att staten är den i särklass störste ägaren, som de facto kan kontrollera Telia. Staten såg ju nyligen till att sparka Telias vd och styrelseordförande.

Baylan sa också att man inte alls äger public service med SVT, SR och UR. Det gör den så kallade Förvaltningsstiftelsen. Men han sa förstås inte att ledamöterna i stiftelsen utses av regeringen. Där sitter en rad politiker. Baylan sa inte heller att det är regeringen som tagit fram förslaget om den nya public service-skatt som riksdagen sagt ja till. Inte heller att regeringen tagit fram riktlinjerna för vad SVT, SR och UR ska göra, vilket riksdagen också godkänt. 

Näringsminister Ibrahim Baylan.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ibrahim ”Ducka” Baylan borde blivit eftermälet efter detta framträdande i riksdagens plenisal. Faktum är att staten kontrollerar, som vore man ägare till public service. Dessutom utser regeringen ju alla ledamöter i Granskningsnämnden, som övervakar vad public service-företagen gör. Nu har samma stat blivit ägare till Nordens största kommersiella tv-företag – TV4, C More och MTV3 i Finland. 

Varför så tyst Amanda Lind?

Kulturministern Amanda Lind borde för länge sedan uttalat sig om det faktum att en stor del av befolkningen nu är avskuren från TV4 Nyheterna. Besvärande då valmöjligheten mellan två stora nyhetsförmedlare – SVT och TV4 – därmed gått förlorad. Lind är både medie- och demokratiminister. Hon ska skydda vår yttrandefrihet.

Anders Ygeman då? Han är digitaliseringsminister. Telia och Tele2 vill ju digitalisera mera och då är tv-kanaler via bredbandsnäten en bra kraft att driva på med. Men om det är svart i rutan minskar trycket på att digitalisera mera. Ygeman, som annars är pratglad, ligger också lågt.

Det är förstås inte lätt att vara statsråd i det här läget. Nästan svårast för Ibrahim Baylan, som fick TV4 på sin lott trots att han var emot Telias köp av detta tv-bolag. Baylan fick det trista uppdraget att försöka städa upp efter Mikael Damberg, som var näringsminister när Telias köp av TV4 blev offentligt. Damberg hade valt att vara passiv och inte ens ta en självklar styrelseplats i Telia där staten kunde ha påverkat frågan innan det blev för sent.

Sluta hyckla – dela upp Telia

Den kurragömmalek regeringen nu ägnar sig åt är ett unikt och avskräckande exempel på att undandra sig samhälleligt ansvar. Att säga i riksdagen att man inte ”äger” public service och än mindre kontrollerar TV4 genom Telia är ju inget annat än hyckleri. Ibrahim Baylan borde anslutit sig till den riksdagsmajoritet med bl a Moderaterna och KD som begärt att regeringen på grund av statens mediedominerande roll ska se över Telias organisation. Med målet att dela Telia och skapa ett nytt statlig bolag där man samlar all den samhällskritiska infrastrukturen. Den andra delen av Telia med bl a TV4 kan med fördel säljas ut och privatiseras. Baylan bör göra ett reprisinlägg i riksdagen och ändra upplägget på sitt budskap – tillsätt en snabbutredning för att dela Telia. Nu, genast. Helst nyss.

Kan pågå över nyårshelgen

Så länge regeringen gömmer sig alternativt skickar ut verbal varmluft så kommer frågan om tv-bråket klibba fast på statsråd och regering. Risken är att det bidrar till att förlänga svart i rutan. Kanske över hela jul- och nyårshelgen. 

Även om det brukar vara tyst i husen när midvinternattens köld är hård, så blir det nog tystare än vanligt när nissarna trippar omkring. Dämpat tipp tapp, tipp tapp. Det är en sorgmodig tomte som är vaken och som kanske inte får dominera i sin glädjerika roll. Det här riskerar att bli en statsrådshycklarnas julafton.

 

Av Jan Scherman

Diversearbetare och fd TV4-chef

Jan Scherman om TV4-konflikten: De leker med elden