Stora delar av styrelsen har lämnat Swiss Clinic


Anledningen är att riskkapitalbolaget Eequity som backat bolaget med sammanlagt 38 miljoner kronor har valt att avsluta sitt samarbete med grundarna. 

”Nu får bolagets grundare sköta sig själva och vi hoppas att de lyckas”, säger Eequitys grundare Patrik Hedelin till Breakit. 

Swiss Clinics affärsidé handlar om att sälja skönhetsbehandlingar, som vanligtvis utförs på kliniker, för hemmabruk. Det kan handla om alltifrån borttagning av akne till antirynkbehandlingar eller borttagning av celluliter.

Produkterna, som tillverkas i Schweiz, har tagits fram utifrån vad folk söker efter på Google.

Minskade omsättningen

Bolaget startade 2012. Fyra år senare gick Eequity in med 20 miljoner kronor i riskkapital och sedan dess har de pumpat in ytterligare 18 miljoner kronor. 

Efter att ha vuxit under flera år minskade 2018 omsättningen från 36,4 miljoner kronor 2017 till 33 miljoner kronor. Dessutom ökade förlusten från 11 miljoner kronor 2017 till 15,6 miljoner kronor.

Bolaget tvingades också lägga ner sin satsning i Brasilien. 

Nu visar handlingar från bolagsverket att även stora delar av styrelsen har lämnat bolaget. Styrelsens ordförande Christian Erhardt, ledamöterna Felix W Erhardt, Sara Heidenvall och suppleanterna Christoffer Slim och Therese Andel har begärt utträde ur bolaget. Flera av dem är knutna till Eequity. 

Olika uppfattningar om hur bolaget ska drivas

”Ända sedan vi investerade i bolaget så har de utvecklats sämre än plan. Vi har haft olika uppfattningar om hur bolaget ska drivas framåt och beslutat att vårt team inte kommer att lägga någon mer tid på bolaget”, säger Eequitys grundare Patrik Hedelin till Breakit.

Exakt hur de olika uppfattningarna om bolagets väg framåt ser ut vill Patrik Hedelin inte gå in på. 

”För oss är det viktigt att portföljbolagen kan tillgodogöra sig alla fördelarna av att ingå i familjen av bolag och ta till sig den ansamlade erfarenheten och kompetensen. Om vi längs vägen ser olika på strategin framåt är det ingen idé för oss som minoritetsägare att fortsätta vara aktiva”, förklarar han. 

Fortsätter som passiva ägare

Eequity kommer att fortsätta vara passiva ägare i bolaget.

”Våra aktier är alltid till salu till rätt pris men vi kan lika gärna fortsätta som passiva minoritetsägare.”

Christian Erhardt, som nu alltså avgår som styrelseordförande, skriver i ett mejl till Breakit att bolaget nu jobbar med att hitta en ny investerare som vill utveckla bolaget vidare.

Breakit har sökt alla avhoppade styrelseledamöterna samt bolagets vd och grundare. Källa:
http://breakit.se/artikel/23190/stora-delar-av-styrelsen-har-lamnat-swiss-clinic