Vissa entreprenörer räddas av korttidspermitteringar – andra lämnas helt i sticket


Sent igår kväll fick jag mejl från Jennie. 

Hon är en av de 100.000-tals entreprenörer som driver sin verksamhet genom en enskild firma.

Mejlet andas desperation:

“Vad ska vi egenföretagare med enskild firma göra? Vi är 800.000 som står helt utanför systemet. Vad ska jag leva av och försörja mina barn med?”.

Jag önskar innerligt att jag skulle kunna ge Jennie och alla andra oroliga entreprenörer som hört av sig de senaste dygnen ett lugnande svar.

Men det kan jag inte. Gradvis har budskapet från regeringen sjunkit in också för mig – driver du som soloföretagare din verksamhet i enskild firma så har du ingen rätt till de nya reglerna för korttidspermittering.

Jag borde insett det här förhållandet redan i förra veckan. Då påtalade både Breakits gamla husjurist Nisse Jansson och den juridik-kunnige entreprenören Mattias Åkerlind  detta för mig. Men som journalist söker du alltid in i det längsta en bekräftelse från officiellt håll innan du publicerar något.

Igår eftermiddag kom den bekräftelsen. Efter upprepade påstötningar både från Breakit men framför allt från mängder av oroliga entreprenörer gick Tillväxtverket ut med ett förtydligande på sin hemsida. Budskapet gick inte att misstolkas:

Med andra ord. Soloföretagare med enskild firma ställs helt sonika utanför stödsystemet.

Nu behöver regeringen ge klart besked på följande fråga:

Varför ska Jennie och alla andra svenska entreprenörer med enskild firma undantas från reglerna? Samtidigt som det är fritt fram för alla soloföretagare som är anställda i sitt eget aktiebolag att ansöka om korttidspermittering. 

Statsminister Stefan Löfven har dyrt och heligt lovat att “vi lämnar inte svenska företag och löntagare i sticket”. Än så länge rimmar det illa med regeringens förslag.Källa:
http://breakit.se/artikel/24280/vissa-entreprenorer-raddas-av-korttidspermitteringar-andra-lamnas-helt-i-sticket