Voi förlorar strid mot Skatteverket – ”Är inte förvånade”


Coronakrisen ledde till en drastisk minskning av kunder och bolaget valde därmed att pausa sin verksamhet i flera städer.

”Vi har tvingats fatta detta tuffa beslut eftersom allmänheten på grund av Covid-19 arbetar hemifrån och undviker att besöka restauranger, teatrar, vänner och som konsekvens inte har lika stort behov av att åka Voi”, skrev bolaget i ett pressmeddelande då.

I maj meddelade Voi att de började öppna upp igen och att de var tillbaka i de flesta svenska städer.

Nu kommer nästa smäll – den här gången från Skatteverket.

Voi har sedan starten för två år sedan tagit ut en reducerad momssats på 6 procent när kunderna hyr elsparkcyklar.

Skatteverket tycker däremot att Voi borde betala 25 procent i moms och har dragit saken inför rätta. Nu har saken avgjorts i högsta domstolen och de går på Skatteverkets linje, skriver nyhetsbyrån Siren och Di Digital.

Momssatsen 6 procent gäller enbart för transporter där en person transporterar en annan, slår rätten fast, till exempel i en taxi.

Enligt lagen ska företag som har betalat in felaktig moms betala in skatten i efterhand och det kan bli dyrt för Voi. 

I en kommentar skriver Vois presschef att beslutet är beklagligt med tanke på att hållbar delning av fordon beskattas med 25 procent medan taxi beskattas med 6 procent.

Bolaget skriver också att reglerna borde ändras för att gynna mer hållbara städer.

”Tyvärr är vi inte förvånande, vi hade redan räknat med det här bakslaget”, skriver de i uttalandet och tillägger att det därför inte kommer att bli en så hård smäll i årsredovisningen som det annars kunde ha blivit. Källa:
http://breakit.se/artikel/25251/voi-forlorar-strid-mot-skatteverket-aer-inte-forvanade