Rosanna Endres oro för mamma Lena Endre – efter Covid-19


Mor- och dotter Lena, 64, och Rosanna Endre, 29, gästade under fredagen ”Nyhetsmorgon” på TV4 för att prata om deras gemensamma engagemang för klimatet. I programmet berättar även skådespelaren om när när hon insjuknade i vad hon själv tror var Covid-19. 

Det var tidigare i år med en vecka kvar till premiären av pjäsen som Lena Endre skulle regissera i Oslo som allt stängdes ner i Norge. Hon åkte då tillbaka till Sverige och började känna sig dålig. 

– Jag kände att det var lite tungt att andas när jag gick och la mig, säger hon i programmet och fortsätter: 

– Jag blev sämre och sämre och sen tog det tio veckor. Jag hade inte särskilt hög feber men massa andra symptom som hosta, illamående, små röda prickar, ont i halsen, snuvig och trött. Nästan som om jag var gravid. Jag kunde läsa tio sidor så fick jag sova två timmar sedan. Det var outhärdligt, säger hon. 

Dottern blev rädd för Lena Endres hälsa

Lena Endre berättar vidare att hon var sjuk så länge att hon till sist inte visste om hon var hypokondrisk eller om sjukdomen aldrig gav med sig. Hennes mående pendlade väldigt från dag till dag. Rosanna Endre förklarar att även hon var orolig för sin mamma när hon aldrig blev frisk. 

– Jag har tyckt att det har varit jättejobbigt och jag har varit så fruktansvärt orolig. Jag har inte velat säga det till henne för att förvärra situationen. Men jag har haft många i min närhet som har haft föräldrar som till och med gått bort. Så det har varit en stor oro att det skulle bli värre, säger hon. 

Lena Endre säger att hon i dag mår helt bra och känner att hon är tillbaka på banan – men att det under sjukdomstiden kändes väldigt mörkt. 

– Det var väldigt ångestframkallande, jag vet inte det blir lite som en psykisk terror, man går ner som i en depression nästan. Tänk då de som var deppiga även innan, jag var en glad skit innan men jag har varit så deppig. Jag har tänkt ”gud vilken dålig mamma jag varit” och ”jag har inte gjort något bra hela mitt liv” och sådana där tankar snurrade hela dagarna, säger hon. 

Lena Endre om hemligheterna i kulisserna