Storytel köper svenska Kitab Sawti – bildar gigant inom arabiska ljudböcker


Breakit har vid flera tillfällen rapporterat om Kitab Sawti, som är en av de ledande ljudbokstjänsterna i Mellanöstern och den arabisktalande världen. Bolaget har nischat in sig på ljudböcker på arabiska och backas sedan tidigare av namnkunniga investerare som Bonnier Ventures, Inbox Capital, techprofilen Sophia Bendz, Sven Hagströmers Creades och riskkapitalbolag Northzone.

Nu står det klart att bolaget köps upp av den svenska ljudboksjätten Storytel. 

Tillsammans med Storytel Arabia kommer bolagen ha världens största ljudbokserbjudandet på arabiska, med fler än 5000 titlar.

”Vi är jättestolta över vad Kitab Sawti och vårt fantastiska team har uppnått i den arabiska regionen. Jag är övertygad om att Storytel, med sin skala, tekniska förmåga, entreprenörsanda och globala erfarenhet, kommer att vara en utmärkt ägare för att ta verksamheten till nästa nivå. Jag ser också fram mot att fortsätta att vara med och driva ljudbokspassionen hos de arabisktalande konsumenterna och att lyfta de unika kvaliteterna som finns hos arabiska författare och förlag”, säger vd:n Sebastian Bond.

Sebastian Bond grundade bolaget tillsammans med Anton Pollak 2016. De två grundarna var innan affären största ägare i bolaget, tillsammans med Bonnier Ventures och Northzone. De fyra är de enda ägarna som ägde över 10 procent, enligt bolagets färsks årsredovisning.

Kitab Sawti omsatte 2,4 miljoner kronor under 2019 med ett resultat efter finansiella poster på -27 miljoner kronor.

Storytel: ”Spännande möjligheter”

Jonas Tellander, vd och grundare av Storytel, kommenterar affären i ett pressmeddelande:

”Jag är väldigt glad och förväntansfull inför de spännande möjligheter som kombinationen av Storytel och Kitab Sawti kommer att kunna erbjuda arabiska konsumenter, förlag och författare. Online-mediekonsumtionen befinner sig i en boom i Mellanöstern, och det gör också konsumenternas förtroende för digitala produkter och betalningslösningar. Den positiva trenden för ljudböcker som vi ser bland kunder i regionen visar tydligt på stor potential. Och det gör också den kombinerade kunskapen och skickligheten hos Storytels och Kitab Sawtis fantastiska lokala arabiska team.”

Sebastian Bond kommer att leda Storytels verksamhet i MENA-regionen.

Förvärvet väntas slutföras den 10 juli.Källa:
http://breakit.se/artikel/25576/storytel-koper-svenska-kitab-sawti-bildar-gigant-inom-arabiska-ljudbocker