Utbrett fusk med körkortsprov – Motor-Magasinet


Troligen innehåller inte Värmland fler fuskare än landet i övrigt men man är onekligen mest effektiva när det gäller att avslöja fusk vid kunskapsproven. 3,3 procent av proven genomförs i Värmland men hela 8 procent av fuskarna ertappas av Trafikverkets Värmlandsenhet.

Läs också: Antalet körkortsåterkallelser ökar kraftigt

Fusket påminner om det som skett i samband med högskoleprovet. De som ska skriva teoriprovet kommer med en hörsnäcka i örat och till och med en liten kamera som överför bilder på provpappren. Utanför står en ”medhjälpare” som kan svaret på frågorna.

På Trafikverket ser man allvarligt på fusket eftersom de som fuskar till sig ett körkort kommer ut i trafiken med bristande kunskaper. Ett annat problem är de ”svarta trafikskolor” som poppat upp för att tjäna pengar på andras behov av ett körkort. De som fuskar på teoriproven har ofta tagit lektioner av svarta trafikskolor som även kan bistå med fuskandet.

Personal vid Trafikverket i Värmland vill se att provlokalernas ingångar förses med bågar som känner av elektronisk utrustning.

Sedan första mars i år är det olagligt att fuska vid körkortsproven och straffet kan bli böter eller upp till sex månaders fängelse.Källa:
https://www.motormagasinet.se/article/view/729348/utbrett_fusk_med_korkortsprov?ref=rss