Forsarna runt Vindelälven – Mårdseleforsen och Renforsen längs väg 363


Att gå forsarna runt Vindelälven går att göra vid Mårdseleforsen och Renforsen där både rastplatser och flera broar skapar en härlig naturupplevelse.

Väg 363 löper parallellt med Vindelälven i Västerbotten. En väg med omväxlande enformigt skogslandskap och fantastiska vyer när den massiva älven och bebyggelse tar plats i synfältet. Längs väg 363 finns det många tillfällen att stanna till, inte minst för den som vill vandra en del av Vindelälvsleden. Fotgängaren eller den bilburna som vill göra ett kortare stopp kan med fördel stanna till hos någon av de rytande forsarna Mårdseleforsen och Renforsen.

Forsarna runt mårdseleforsen
En av de större broarna i Mårdseleforsen
Forsarna runt mårdseleforsen
Mårdseleforsen i Vindelälven
Forsarna runt mårdseleforsen
En stilla del av Mårdeseleforsen
Forsarna runt renforsen
Det går att komma nära Renforsen
Forsarna runt renforsen
Forsen från västsidan
Forsarna runt renforsen
Hängbro över Renforsen

Forsarna runt Vindelälven: Mårdsele

Forsarna runt betyder att det finns en preppad led att gå bestående av stigar och broar över älven. En av Vindelälvens forsar heter Mårdsele och där finns flertalet öar som binds samman av olika typer av broar. Vattnet är allt från forsande till porlande och nästan helt stilla. Åtminstone för ögat. Självklart helt beroende på årstid. Vid vårfloden står knappast något stilla.

Det finns många väldigt fina eldstäder, sittplatser och vindskydd. Det finns till och med ved så allt som behövs är något grillbart, en kniv och ett tänddon. Att gå det som kallas forsarna runt är en sträcka på ca 1,5 km. Själva “ringleden” är 800 meter och kan gås åt båda håll. Det går även att gå rakt över till andra sidan där en parkering finns.

Mårdseleforsen ligger 12 mil från Umeå. Vid forsarna runt Vindelälven i Mårdsele finns möjlighet att parkera husvagn/husbil och både somna och vakna till forsens brus samt äta riktigt gott och smakrikt på restaurang Wild River.

Forsarna runt vindelälven mårdseleforsen
Forsarna runt vindelälven mårdseleforsen
Forsarna runt vindelälven mårdseleforsen
Forsarna runt vindelälven mårdseleforsen
Forsarna runt vindelälven mårdseleforsen

Forsarna runt Vindelälven: Renforsen

Forsarna runt Renforsen består av en 5 kilometer lång stig för den som vill gå hela. Den löper på båda sidorna om älven med höjdpunkterna kring Hotellet Forsen/Konst i kvarn och ön någon kilometer norrut. Vi parkerade vår bil vid den stora bilbron och gick östra sidan där vi imponerades av hur högt vattenflödet kan vara. Vi gick över en hängbro och möttes då av en glad överraskning i form av några skickligt skapade träfigurer. Jag hoppas detta bara var början och att det blir en hel samling.

Renforsen ligger knappt 6 mil från Umeå och ligger bara ett par kilometer från orten Vindelns centrum.

Forsarna runt vindelälven renforsen
Forsarna runt vindelälven renforsen
Forsarna runt vindelälven renforsen

Renforsen eller Mårdseleforsen – vilken är bäst?

Jag tycker att Mårdseleforsen var häftigare och finare med mer estetiska broar och grillplatser. Däremot har Renforsen mycket mer i anslutning till forsen. Här finns en mindre hotell, ett naturrum och en häftiga gallerilokal som kallas Konst i kvarn.

Bra att veta om att gå forsarna runt

Vattenflödet varierar enormt över året och vissa delar fryser under vintern beroende på nivån av ihållande kyla. Ett högt vattenflöde kan vara häftigt men också begränsa tillgängligheten pga översvämningar.

Myggmedel kan vara din bästa vän under vissa tider på dygnet och vissa årstider.

Leden är inte anpassad för barnvagn eller hjulburna personer, vid Renforsen finns dock träramper vid delar av forsen. För övrigt är lederna vid båda forsarna lättgått utan större fysiska utmaningar.

Forsarna runt vindelälven renforsen

I inlägget Utflykter i Västerbotten och några aktiviteter i Vindeln finns fler tips om Vindeln och andra grannkommuner. Här finns alla inlägg om Västerbotten

Källa:
https://resamedvetet.se/forsarna-runt-vindelalven-mardseleforsen-och-renforsen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=forsarna-runt-vindelalven-mardseleforsen-och-renforsen