Hive Streaming är SaaS-doldisen som dubblat omsättningen – två år i rad


Svenska Hive Streaming är något av en doldis i den svenska SaaS-branschen men har de senaste åren haft en tillväxt på över 100 procent om året. Med sin tjänst ska man göra det enklare och bättre för företag att kommunicera med hjälp av video.

Det handlar däremot inte om någon Zoom-utmanare eller en ny plattform som ska konkurrera med tjänster som Vimeo och Youtube. Istället har Hive Streaming tagit fram tjänster som kopplas samman med andra videoplattformar för att göra sändningen bättre, bland annat genom att minska belastningen på det lokala nätverket. Men också genom att erbjuda olika kringtjänster för att optimera videoströmmarna. Under årets coronapandemi har bolaget också sett en ordentlig ökning av nya samarbeten.

“Folk kollar på Game of Thrones högupplöst hemma utan problem, och undrar sen varför man måste trycka in sig i ett konferensrum med dålig bild för att lyssna på chefen på jobbet. De flesta tänker inte på vilken påfrestan det har på nätverket. Vi löser det och på vårt största event hittills för en kund stödde vi en sändning för 72.000 personer som kollade live samtidigt. Om man försöker göra det själv i företagsnätverket, så finns det inget nät i världen som klarar det”, säger Niclas Hagen, operationell chef och delad vd på bolaget.

Utveklar sidotjänster

Idag har Hive utvecklat flera sidotjänster för att göra upplevelsen så bra som möjligt. Bland annat kan användarna nu analysera hur kvalitén på sändningen såg ut och hur människor faktiskt tittade på sändningen, om de hade helskärm eller inte. Saker som ska göra det enklare att optimera kommunikationen. 

Något som inte kunde ha kommit mer lägligt, enligt Niclas Hagen.

“Video blir bara viktigare och vi hade redan innan Coronapandemin börjat prata om att utvidga tjänsten. Tidigare låg fokus på att rädda nätverken under sändningarna, men om vi bara hade försökt sälja in den delen under corona så hade inte företagen brytt sig, för det är inga som jobbar från kontoren längre. Det var lyckosamt för oss, för nu kunde vi visa att vi har en tjänst som gör att de kan nå sina anställda på rätt sätt”, säger han.

Under 2019 omsatte Hive Streaming 73 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en omsättning på 29,5 miljoner under 2018. Resultatet landade samtidigt på minus 28,4 miljoner.

Tvingades upprätta kontrollbalansräkning

Av årsredovisningen framgår också att Hive under fjolåret fick upprätta en kontrollbalansräkning, något som bolag måste göra när det finns skäl att anta att det egna kapitalet understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. I samband med det tog man också in 10 miljoner i nytt kapital från sina ägare, där bland annat riskkapitalbolaget Verdane ingår.

Niclas Hagen känner sig däremot inte oroad, 2020 har utvecklats väldigt bra.

“Det ser bra ut. Det går väldigt snabbt framåt för oss och vi ligger över budget på intäktssidan.”

Intäkterna växte kraftigt 2019, när siktar ni på att bli lönsamma?

“Det skulle inte vara något problem att satsa på lönsamhet om det var vår primära strategi. Men vi tror att det finns, ja nästan ett blue ocean där ute för oss. Vi vill satsa på att bygga nya funktioner och nya värden för vår kund inom ramen för vår vision. Då finns det en mängd saker vi kan göra och satsa på.”

I år siktar bolaget på att fördubbla omsättningen ännu en gång. Man avslöjar också att den årligen återkommande intäkterna, ett vanligt mått för SaaS-bolag, idag ligger på 15 miljoner dollar. Bland kunderna finns bolag som Microsoft, Facebook, L’Oreal, Shell, bland många andra.

“En stor del av våra intäkter, 50 till 60 procent, kommer från USA, Men vi expanderar kraftigt i Västeuropa också. För oss är det viktigt att få företag att förstå vikten av bra kommunikation till alla anställda. Det funkar inte att stå som en Napoleon på toppen och skrika order:”Källa:
http://breakit.se/artikel/26342/hive-streaming-ar-saas-doldisen-som-dubblat-omsattningen-tva-ar-i-rad