Monir Jafari utvisas – för att han har haft två arbetsgivare


DEBATT. Migrationsverkets strikta tolkning av regelverket kring arbetstillstånd sätter nu en ung man vid namn Monir Jafari i en fruktansvärd situation.

Monir är 25 år och föddes i Afghanistan, men han har som många andra landsmän inte bott där sedan han var ett litet barn. Monir kom till Sverige 2016 och har sedan dess integrerat sig på ett exemplariskt sätt i samhället: han har lärt sig svenska, hade fast jobb sedan augusti 2018 på företaget Royal design i Nybro där de är mycket nöjda med honom och han är en mycket uppskattad lagkamrat i fotbollslaget Lindås/Långasjö FF.

Oerhört stelbent

Monir sökte arbetstillstånd hos Migrationsverket i juli 2019. Unge herr Jafari hade då arbetet på Royal Design sedan augusti 2018, men på grund av en omorganisation så blev Monir anställd av bemanningsföretaget Lernia två månader innan han skickade in sin ansökan om arbetstillstånd.

Enligt Migrationsverkets regelverk så ska man ha arbetat hos samma arbetsgivare i minst fyra månader när ansökan om arbetstillstånd görs. Monir hade vid tidpunkten av ansökan varit formellt anställd hos Lernia i två månader, men han hade haft samma jobb, samma arbetsuppgifter, varit placerad på samma ställe, haft samma arbetskamrater osv sedan augusti 2018. 

Det enda problemet, i Migrationsverkets ögon, var att Monir alltså fått en ny arbetsgivare under den här tiden och därmed fick han avslag på sin ansökan. Detta känns oerhört stelbent och är en mycket rigid tolkning av regelverket.

”Monir är ett praktexempel på att integreras i Sverige”, skriver bland andra arbetskamraterna på Royal design i Nybro.Foto: PRIVAT

Monir blev tillsvidareanställd hos bemanningsföretaget våren 2019 och hade alltså arbetat på Lernia fram tills augusti i år då denna unge man fick fly sin trygga tillvaro här i Sverige på grund av Migrationsverkets utvisningsbeslut.

Ett föredöme vad gäller integration

Hur är det möjligt att vi behandlar människor på detta viset? Monir är ett praktexempel på att integreras i Sverige. Han talar språket, hade jobb sedan två år, betalade skatt som alla andra, var skötsam, engagerad i föreningslivet och har många kollegor och vänner som talar oerhört gott om honom. Han är en förebild för många ungdomar.

Det stora felet Monir alltså begått enligt Migrationsverket är att han har haft två arbetsgivare under den här tiden, i stället för en. Det är en alltför strikt tillämpning av regelverket.

Ovärdigt av Migrationsverket

Under hela den här processen har Monir fått tala med olika handläggare på Migrationsverket varje gång. Han har fått förklara sin situation om och om igen och har inte haft någon kontinuitet i kontakterna med myndigheten. Detta känns inte värdigt.

Det talas ofta om hur angeläget det är att människor som kommer till oss från andra länder kommer i arbete, lär sig språket och blir en naturlig del av samhället. I Monirs fall var det precis så. Det är sorgligt och frustrerande att se hur en människas liv faller i bitar på grund av att Migrationsverket tolkar sitt regelverk alltför strikt.

 

Av Maria Ixcot Nilsson

Gruppledare för S i Emmaboda

Jarkko Pekkla

Ordförande för S i Emmaboda

Michael Ländin

Socialdemokratisk ordförande i omsorgsnämnden

Daniel Ahonen

Fotbollstränare

Lennart Kegert

Ordförande Lindås/Långasjö FF

Bernt Nykvist

S i Torsås

Emöke Bokor

S i Torsås

Mikael Skoglund

Skyddsombud Royal design

Monir Jafaris kolleger på Royal design i Nybro: Maria Brindstedt, Jimmy Hansen, Paula Engman, Emmy Götesson, Susanne Petersson, Christian Svensson, Maria Oskarsson, Axel Furéus, Ditte Törnqvist, Karolina Debska, Lukas Debski, Ramis Ibraimi, Victor Calsson, Husam Khalifa, Aurelijus Bieliunas, Krzysztof Matela, Sladana Filipovic, Martin Kröger, Jörgen Törnroos, Patrik Lennström, Stefan Nilsson, Tobias Högstedt, Colin Corbett, Mikael Skoglund, Alexander Bergman, David Måsegård, Jörgen Nilsson, Magnus Thorsson, Sofie Löfstrand, Zerny Trulsson, Jiraprapha Persson, Mariana Johansson, Kasper Kristensen, Blerim Usejni