Instagrams filter får kritik av influencers


Mat- och resevloggaren Shu Lin är van vid att lägga upp inlägg på sociala medier, och kompletterar ofta inläggen med att använda sig av olika filter. 

Men hon upplever att tekniken, som bland används för att förändra utseendet, också har en skadlig påverkan. Född i England med kinesiskt ursprung blev hon som liten retad för sitt utseende och när hon såg filtret ”Asian beauty” kände hon sig kränkt, då hon tyckte att det förstärkte asiatiska stereotyper på ett negativt sätt. 

– Det förlänger dina ögon, lyfter kindbenen. Att se det delas utlöste de känslor jag hade när jag blev mobbad. Och jag vet att jag inte är ensam, säger Shu Lin till BBC.

 dsf

Ett av de filter som åsyftas.Foto: BBC/Instagram

”Gör mig väldigt arg”

Shu Lin är inte ensam om att uppleva en filterproblematik på sociala medier. Vloggaren Vaani berättar att hon reagerade kraftigt när hon upptäckte filtret ”choco skin”, som gör att du får mörkare hud. 

– Du kan inte bara använda min hud för att bara få några följare och likes, säger Vann i en video på Instagram

– Det gör mig väldigt arg att det är så lätt att i huvudsak göra blackface. 

Efter och innan filtret.Foto: Vaani Kaur/ Instagram

”Väldigt problematiskt”

Ashley James, känd från tv-programmet ”Made in Chelsea”, slutade med filter eftersom de påverkade henne negativt. 

– Du blir van av att se en ”perfekt” version av dig själv som gör att du blir olycklig av ditt riktiga jag. Stora läppar är något som de flesta vita människor bara kan få genom plastikoperation, det är en svart estetik och jag tror det är väldigt problematiskt att de låter dig ändra hudfärg och ögonform för att se ut som andra etniciteter. 

En talesperson för Facebook skriver till BBC att de inte tillåter effekter som ”fokuserar på skadliga stereotyper eller uppmanar till kosmetisk kirurgi”.

”Vi uppmuntrar alla att rapportera effekter som de tycker bryter mot våra regler”, skriver talespersonen. 

Modellens svar – efter elaka kroppskommentarerna på Instagram