Hur ska Kristersson kunna kontrollera SD?


DEBATT. De som stormade kongressen förra veckan var inte vilka republikaner som helst. De var de mest hängivna Trumpsupportrarna. Det var de som förde Republikanerna till valseger 2016.

Med Trump breddade republikanerna sin väljarbas, flyttade sig högerut och ökade sin makt. Fyra år senare är Republikanerna ett förändrat parti och trumpismen har smittat av sig i hela partiet. Men den har även nått över Atlanten. Samtidigt som Trump i höstas vägrade garantera en fredlig överlämning av makten, nominerade både en sverigedemokratisk och kristdemokratisk riksdagsledamot honom till Nobels fredspris. 

Likheten med Sverige

Det republikanska partiet är brokigt. Där samsas moderata konservativa, kristen höger och så den alternativa högern som Trump representerar. De håller ihop för att vinna makten. Det går att översätta nästan direkt till det svenska högerkonservativa block vi ser ta form. För liksom republikanerna varit beroende av Trump och den alternativa högern för att vinna val, går Moderater och Kristdemokrater samman med Sverigedemokraterna för att formera ett högerkonservativt alternativ i svensk politik som skulle slå hårt mot vanligt folk. 

Historien visar att fascismens väg till makt går genom den konservativa högern.

I höstas skrev jag om valet i USA, och likheterna med svensk politik – hur det kommer bli allt tydligare också här vad som står på spel för arbetare, för kvinnor, ja en stor del av befolkningens trygghet om vi skulle få en högerkonservativ regering. Men också om hur det amerikanska debattklimatet tycks sprida sig hit, med en allt hårdare ton, ibland till och med rena lögner. 

Vi har också sett hätska attacker på SVT och SR från flera högerdebattörer och politiska förslag från KD, M såväl som SD som skulle försvaga public service. Detta i en tid då oberoende medier behövs mer än någonsin för att motverka internetbubblor där folk matas med information bara från likasinnade. 

Tro inte att SD går att kontrollera

Historien visar att fascismens väg till makt går genom den konservativa högern. Det republikanska etablissemanget trodde att de kunde kontrollera Trump och använda hans rörelse för att förverkliga sin högerpolitik. Moderaterna i Sverige tänker ungefär likadant. De vill använda Sverigedemokraternas mandat i riksdagen för att förverkliga högerpolitik. Men det bygger på villfarelsen att det går att kontrollera Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson har inte ens kontroll över sitt eget parti – hur ska han kunna kontrollera Sverigedemokraterna? 

Lyssna på varningsklockorna

Attackerna på demokratin i USA och den förödande utvecklingen i det republikanska partiet tjänar som en varningsklocka för vad som kan stå på spel om vi skulle få en moderatledd högerkonservativ regering. Vi socialdemokrater är garanten för stabilitet, trygghet och ett starkt Sverige. Låt Sverige fortsatt stå på rätt sida om historien.  


Av Lena Rådström Baastad

Partisekreterare, Socialdemokraterna