Teknikdelar drar in 600 miljoner på trasiga mobiler


I takt med att vi konsumerar och snabbt byter ut våra tekniska prylar ökar också vår påverkan på miljön. Tillverkningen av mobiltelefoner bidrar exempelvis till stora mängder gruvavfall som bildas i jakten på metaller till mobilerna. 

Teknikdelar är ett bolag som vill få oss att bli mer hållbara genom att göra det möjligt för oss att själva reparera våra teknikprylar. De har därför skapat en e-handel där de säljer mobiltillbehör, reservdelar och olika typer av tekniska prylar.

Bakom bolaget står Talal Alshammari och hans bror Michel. Talal Alshammar fick idén till Teknikdelar efter att han själv tabbat sig och tappat telefonen. 

“Jag fick ringa försäkringsbolaget och leta ett ställe att lämna in den på. Reparationen tog väldigt lång tid och sedan fick jag tillbaka mobilen efter en vecka eller två, och så tappade jag den i marken igen”, berättar Talal Alshammari. 

Han ville inte köpa en ny telefon igen och tänkte att det måste finnas ett miljövänligare sätt än att hela tiden byta ut tekniken. Talal Alshammari började att leta efter andra lösningar och hittade snart info i utlandet om hur man lagar mobilen själv. Därefter beställde han reservdelar från Kina och lagade själv sin mobil till ett betydligt lägre pris än verkstäderna kunde erbjuda. Trots att han, enligt sig själv, inte är så teknisk av sig.

Under 2012 startade han och brodern Teknikdelar och började att packa och leverera reservdelarna från det egna vardagsrummet. I dag har Teknikdelar växt till ett bolag med 50  anställda som levererar tusentals produkter i Norden varje vecka. 

Dubblade omsättningen 

Under 2018 fick riskkapitalbolaget Verdane upp ögonen för brödernas bolag och gick in som storägare i bolaget. Året därpå omsatte Teknikdelars moderbolag Spares Nordic 592 miljoner kronor med en vinst på 37 miljoner kronor. Det är mer än en fördubbling av omsättningen från 2018.

Talal Alshammari säger att den snabba tillväxten delvis är ett resultat av många års arbete. 

“Vi breddade sortimentet, innan dess var vi väldigt nischade mot vissa modeller. Vi har också satsar på geografisk expansion och finns nu i Sverige, Danmark och Norge. Sedan har även fler kunder insett vikten av att förlänga livslängden på sin mobiltelefon istället för att köpa en ny, där tillverkningen av en ny kan generera upp till 86 kg avfall ”. 

Talal Alshammari uppger att omsättningen och resultatet för 2020 är högre än året innan, men vill inte uppge konkreta siffror. De skulle sannolikt ha vuxit snabbare om inte pandemin satt käppar i hjulen, men de har inte behövt permittera eller varsla personal under krisen. Efterfrågan har hållit i sig men bolaget, som fraktar sina produkter med båt från Kina, har bromsats av problemen med leveranser och ökade fraktkostnader. 

Teknikdelar säljer både direkt mot slutkonsument och andra affärsverksamheter, som exempelvis reparationsverkstäder. Nästa steg är att expandera till Finland och därefter ta steget ut i Europa. 

“Satsat mycket på vårt egna varumärke”

Talal Alshammari säger att konsumenterna är mer miljömedvetna idag. Viljan att reparera mobiler ökar samtidigt som vi gärna behåller dem lite längre än tidigare. Hållbarhet är en röd tråd i Teknikdelars verksamhet och ett initiativ går exempelvis ut på att de kunder som köper nya mobilskärmar erbjuds att skicka in sina gamla trasiga kostnadsfritt varpå pengarna skänks till välgörenhet. 

Något ordentlig konkurrent på marknaden finns det inte, enligt grundaren. Talal Alshammari pekar på att större jättar försökt sälja reservdelar, men menar att det ligger till deras nackdel att de inte kan erbjuda samma nischade service. Han skrattar och drar paralleller till att ICA skulle börja sälja bildelar från Mekonomen. 

Det kan vid första ögonblicket verka svårt och jobbigt att laga sin telefon själv, men enligt Talal Alshammari är det lättare än man tror och det finns en uppsjö av guidande videor på nätet. De anställda har gjort egna Youtube-klipp där de steg för steg visar hur man lagar olika mobiler. 

“Vi har satsat mycket på vårt egna varumärke, och på att kommunicera mot kunderna att det är miljövänligt att laga sin telefon, och inte alls så avancerat om man följer stegen”. Källa:
http://breakit.se/artikel/27501/teknikdelar-drar-in-600-miljoner-pa-trasiga-mobiler