Det kan inte vara roligt att vara kristdemokrat i dag


REPLIK. David Lega (KD) anklagar Vänsterpartiet för att försvara diktaturer eftersom jag röstade nej till EU-parlamentets senaste resolution om Venezuela. Låt mig vara tydlig. Jag röstade nej eftersom resolutionen endast erkänner den nationalförsamling som valdes i december 2015 som den enda legitima och dess talman Juan Guaidó som landets legitime interimspresident. 

Det är en hållning som är såväl orimlig som politiskt oansvarig. Den utgör inte ett led i en lösning på krisen i Venezuela. Guaidó har aldrig valts i något demokratiskt val, han är bara högerns önskepresident. Det som i stället behövs är en diplomatisk dialog till dess att nya, demokratiska val kan hållas.

Jag backar inte Maduro

Att jag tar avstånd från påståendet att Guaidó är Venezualas ende legitime president betyder självklart inte att jag automatiskt backar Maduro. Det kan för övrigt alla se i min röstförklaring som finns att läsa här. Allt detta vet David Lega mycket väl, men för honom är det viktigare att diktatursmeta vänstern för att legitimera sitt eget samarbete med Sverigedemokraterna.

Släpp ditt vänsterhat och gå med i EU-parlamentets arbetsgrupp för demokrati och rättsstat, där jag sitter.

Tänk om Lega kunde prata om sitt eget partis demokratisyn i stället. Varför är han så tyst om KD:s samarbete med det ungerska regeringspartiet Fidesz, som under mer än ett decennium jämnat landets demokrati och rättsstat med marken? Vad gör han mot kvinnohatet och homofobin som frodas i hans egna konservativa högerkretsar?

Stackars kristdemokrater

Det kan inte vara roligt att vara kristdemokrat i dag, med mindre än fem procents stöd av väljarkåren och brist på trovärdighet i de flesta frågor, däribland i hjärtefrågan äldreomsorg. Inte heller partiets abortmotstånd och smygrasism verkar gå hem i stugorna. Ändå tycker jag att det är tröttsamt att det enda vapnet som då dras fram är kommunistkortet. 

Kom gärna med i arbetet kring demokrati och mänskliga rättigheter på riktigt, David Lega! Släpp ditt vänsterhat och gå med i EU-parlamentets arbetsgrupp för demokrati och rättsstat, där jag sitter.


Av Malin Björk (V)

EU-parlamentariker