Pål Hodann och Nils Bergman har 500 miljoner kronor i fickan – nu ska Nordtech shoppa (ocoola) SaaS-bolag


När Nils Bergman lämnade sitt vd-jobb efter bara någon månad jublade hans kompis Pål Hodann.

“Jag sa grattis! Nu kunde vi äntligen dra igång något tillsammans”, säger Pål Hodann och skrattar.

Nils Bergman (som vi redan nu, i transparensen namn, ska berätta är gift med Breakits vd Camilla Bergman) var till en början inte lika entusiastisk. 

Han hade varit helt inställd på att som nytillträdd vd för SaaS-bolaget Datscha lägga minst ett par år för att ta det bolaget till nästa nivå. 

Men Nils Bergman hann knappt börja sitt arbete innan den amerikanska jätten Real Capital Analytics bestämde sig för att köp upp hela bolaget – och plötsligt var Nils uppdrag i princip klart och han var inte så sugen på att fortsätta som vd. 

“När jag snackade med Pål första gången efter affären så var det lite tungt men ganska snart insåg jag också att det här var en möjlighet att göra något ihop”, säger Nils Bergman.

Har redan en lyckad affär tillsammans

De två hade jobbat nära varandra under flera år när Nils var vd för HR-plattformen Reachmee där Pål var storägare och satt i styrelsen. Reachmee blev en riktigt framgångsrik resa för dem båda och såldes 2019 till riskkapitalbolaget Verdane. Prislappen hölls hemligt men Breakit har redan tidigare kunnat avslöja att den låg på runt 200 miljoner kronor.

Med de erfarenheterna i bagaget var de inställda på att göra något tillsammans i SaaS-segmentet (mjukvarubolag som jobbar med återkommande intäkter). Efter några månaders tankearbete landade de i idén att bygga en industrigrupp som skulle investera i lönsamma och växande SaaS-bolag. 

Namnet på industrigruppen är Nordtech och de har från start en halv miljard kronor att investera. Drygt 350 miljoner kronor kommer från externa investerare och resten av kapitalet skjuter de till själva – plus att de har en del pengar säkrat i form av banklån. 

Nu letar de efter SaaS-bolag i hela Norden med en årlig återkommande intäkt (ARR) på mellan 20 och 100 miljoner kronor.

Så funkar en pengamaskin

“En förebild är Indutrade men till skillnad från Indutrade ska vi inte investera i slangklämmor utan mjukvara”, säger Pål Hodann.

Indutrade, som varit en av börsen verkliga stjärnor under många år, har lyckats skapa en veritabel pengamaskin. Så här går det till:

  • Indutrade letar upp ett lönsamt, industribolag ute i landet. Konkurrensen om den här typen av bolag är inte särskilt stor så trots god lönsamhet och tillväxt hamnar priset ofta på knappa 10 gånger rörelseresultatet. 
  • Entreprenörerna bakom det lilla industribolaget kan casha in en del pengar men får också incitament för att driva vidare verksamheten inom Indutrades organisation. Synergierna hjälper till att fortsätta växa bolaget med fortsatt lönsamhet.
  • Indutrade värderas till nästan 30 gånger rörelseresultatet på börsen. Så likt genom ett trollslag ökar värdet på det lilla industribolaget med i runda slängar 200 procent (vinstmultipeln går från 10 till 30 gånger) direkt när det läggs in i den stora börskoncernen.

Det här fenomenet kallas för multipelarbitrage på finanssvenska och det är samma effekt som Pål Hodann och Nils Bergman hoppas att uppnå inom sitt segment.

“Självklart är det en möjlighet men vi tror också att vi med vår erfarenhet av att bygga lönsamma SaaS-bolag kan bidra med både kunskap och nätverk för de entreprenörer som väljer att jobba med oss”, säger Pål Hodann.

Redan siktet inställt på börsen

I deras strategi är börsen också en viktig komponent. Via en börsnotering kan de snabbt få tillgång till kapitalmarknaden och använda den egna aktien för nya förvärv. Dessutom kan deras tidiga investerare även få möjlighet att sälja av en del av sina aktier. 

“Vår plan är att inom två, tre år notera den industrigruppen som vi nu bygger upp”, säger Nils Bergman.

Redan från start har de med sig en rad riktigt namnkunniga investerare. I ägargruppen, som tillsammans alltså investerat 350 miljoner kronor i projektet, återfinns bland andra H&M-ordföranden Karl-Johan Persson, affärsängeln Åsa Riisberg (tidigare investeringsansvarig på EQT), gamla fotbollsproffset Kim Källström och Pricerunner-chefen Nicklas Storåkers. Styrelseordförande i Nordtech blir David Frykman som Pål Hodann under många år gjort investeringar tillsammans med men som idag är ansvarig för Norrskens impact-fond.

Första affären kommer inom kort

Och det lär inte dröja länge innan Pål Hodann och Nils Bergman presenterar sitt första köp. De har fler långt gångna diskussioner med flera SaaS-entreprenörer som är sugna på att sälja av en del av sina livsverk och gå in i Nordtech-koncernen.

“Det är stort intresse och förhoppningsvis kommer vi snart att kunna berätta om vårt första förvärv”, säger Nils Bergman som poängterar att de, precis som Indutrade, inte fokuserar på entreprenörerna runt Stureplan:

“Vi ser att lite mognare SaaS-bolag runt om i landet inte får samma möjligheter som de ‘coolare’, yngre Stockholmsbolagen. Jag tror vi kan göra stor skillnad här både när det gäller tillgång till kapital, nätverk och kunskap”.Källa:
http://breakit.se/artikel/28231/pal-hodann-och-nils-bergman-har-500-miljoner-kronor-i-fickan-nu-ska-nordtech-shoppa-ocoola-saas-bolag