Tiktok går som tåget – vilka svenska medier har tagit rygg på succén?


45 procent av alla unga använder idag Tiktok och när Svenskarna och internet släppte sin senaste rapport var Tiktok det sociala mediet som växte mest. Så om nu användarna sedan flera år är där, hur går det då för våra svenska medier?

Mediepodden har den här veckan gått igenom hur det går för svenska medier. Vi har tittat både på följare och på gillamarkeringar, som är de mått Tiktok själva marknadsför för ett konto. I vår topplista har vi utgått från gillamarkeringar, kanske allra mest för att Tiktok själva menar att deras algoritmer styr mer vad användarna ser, än vad antal följare gör.

Föga förvånande ser vi TV4:s olika flaggskeppsprogram ligga i topp. Både Talang och Idol är stora internationella koncept med innehåll som lätt blir viralt världen över. Men även det mer svenskbetonade Lets dance ligger före till exempel SVT Melodifestivalens konto, även om just Melodifestivalen har en kortare säsong. 

Kanske något mer förvånande är att SVT:s aktualitetsprogram för unga, Lilla Aktuellt, ligger på tredjeplats. 

I övrigt är det nästan inga traditionella dags- eller kvällstidningar som finns på topplistan, eller knappt ens har ett konto. Expressen är den enda som har försökt sig på en närvaro och har ett registrerat konto, men de andra medierna har inte ens loggat in.

Kanske beror det både på att Tiktoks publik är unga och att Tiktok inte har något sätt att driva trafik från appen till tidningarnas innehåll (och annonser). Å andra sidan kan man tänka att tidningarnas sportsektioner borde ha stora möjligheter att nå framgång här.

Vi analyserar detta djupare i veckans Mediepodden där vi också går igenom vad som egentligen hände i Australien, när Facebook stoppade länkar. Ett proxykrig om pengar, men framför allt makt, där kriget är långt ifrån över.

 Källa:
http://breakit.se/artikel/28225/tiktok-gar-som-taget-vilka-svenska-medier-har-tagit-rygg-pa-succen