Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski sågar lagen: “Räcker med ett falskleg för att komma runt det”


På onsdagskvällen avslöjade Dagens industri att betalbolaget Trustly skjuter upp sin planerade börsnotering.

Orsaken är kritik från Finansinspektionen som vill att Trustly ska göra egna kontroller för kundkännedom, med syftet att stävja penningtvätt.

När frågan kom upp i Breakit Live på torsdagen var veckans gäst Sebastian Siemiatkowski inte sen att reagera.

Han beskriver EU:s penningtvättslag för finansbranschen – som är bakgrunden till att Finansinspektionen agerar mot Trustly – som en trasig lagstiftning.

“Det är extremt detaljerade regler som reglerar exakt vilka frågor du måste ställa. För det första fungerar det inte. Det här kom ju till efter 11 september-attackerna för att stoppa terrorism. Men vet ni hur lätt det är att komma runt det? Det räcker med ett falskleg. Tror ni inte terroristerna har falskleg?”, säger Klarnas vd i Breakit Live.

Han föreslår att lagen rivs upp. Den borde i stället ersättas av tydliga nyckeltal för banker om att hålla nivån av penningtvätt på en så låg nivå som möjligt.

Klarna-grundaren anser att den nuvarande detaljstyrningen från Bryssel hämmar innovation, vilket i förlängningen försämrar konkurrensen.

“Jag tror att många inte förstår hur dåligt det nuvarande systemet fungerar. Vi får listor från EU från personer som bedöms som högrisk. Det kan handla om alla som heter Muhammed och bor utanför Paris. Vem är det ens? Ska alla som heter Muhammed och bor utanför Paris anses som misstänkta?”, frågar sig Sebastian Siemiatkowski.

Se hela avsnittet av Breakit Live här: 

 Källa:
http://breakit.se/artikel/28673/klarnas-vd-sebastian-siemiatkowski-sagar-lagen-racker-med-ett-falskleg-for-att-komma-runt-det