Kryptojätten rusade i debuten – värderas till 728 miljarder kronor


Kanske är det årets hetaste börsnotering alla kategorier?

I alla fall så blir börsdebuten för Coinbase en gigantisk milstolpe för hela kryptoindustrin.

Coinbase, som kan beskrivas som en handelsplats för kryptovalutor, blir det första riktigt stora kryptobolaget som noteras i USA. Det innebär ett rejält erkännande för denna historiskt omdiskuterade del av finanssektorn.

Intresset är upptrissat till max och innan handeln startade på onsdagen spekulerades det om en värdering på över 100 miljarder dollar.  

Precis som när Spotify gick på börsen så handlar det i Coinbases fall om en så kallad direktlistning. Det innebär att det inte finns någon officiell teckningskurs för marknaden att förhålla sig till utan handeln i aktien öppnas upp och sedan får tillgång och efterfrågan avgöra vart de första avsluten hamnar.

När aktien väl började handlas vid börsen öppning låg aktiekursen på som högst 429 dollar. Aktien föll därefter och slutkursen första dagen hamnade på 328 dollar. Det motsvarar ett marknadsvärde 86 miljarder dollar eller 728 miljarder kronor.

Gått som tåget

Coinbase har några extremt bra månader bakom sig där bolaget framgångsrikt surfat på uppgången i de största kryptovalutorna bitcoin och etherum. Det första kvartalet i år niofaldigades Coinbases intäkter till 1,8 miljarder dollar samtidigt som vinsten gick från 32 miljoner dollar till nästan 800 miljoner dollar under perioden.

Samtidigt som intresset för kryptovalutor boomat så har Coinbase stärkt sin position på marknaden. Deras andel av totalmarknaden låg på runt 5 procent 2018 men är nu uppe på 11 procent.

Fortfarande kan Coinbase också ta ut betydligt högre avgifter jämfört med traditionella mäklare. I en aktieaffär ligger courtaget på högst 0,1 procent av affärens storlek medan Coinbase kan ta ut uppemot 1,5 procent för att mäkla krypto. I dagsläget får Coinbase 95 procent av sina intäkter från transaktioner.Källa:
http://breakit.se/artikel/28569/kryptojatten-coinbase-gor-borsdebut